A NATO szerződést kötött felderítő repülőgép-flottájának korszerűsítésére a Boeinggel

 

„A NATO egymilliárd dolláros (mintegy 300 milliárd forintos) szerződést írt alá a Boeing amerikai repülőgépgyártóval az AWACS típusú felderítő repülőgépekből álló flottájának korszerűsítésére” – közölte a katonai szervezet főtitkára Brüsszelben szerdán.

„A fejlesztés révén a gépek legalább 2035-ig tudják majd támogatni a katonai szövetség misszióinak munkáját” – tette hozzá Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár a szerződés aláírásakor elmondta, a korszerűsítés elsősorban a repülőgépek kommunikációs és egyéb digitális képességeinek, nagy teljesítményű számítógépes processzorainak, szervereinek és más berendezéseinek cseréjét vagy fejlesztését biztosítja.

Aláhúzta, a technológia fejlődésével nagyobb kapacitásra van szükség az adatok továbbításához. „A korszerűsítés lehetővé teszi, hogy valamennyi AWACS-gép digitális adatkapcsolaton keresztül cserélhessen információkat földi, tengeri és légi eszközökkel, biztosítja, hogy az eszközök folytathassák létfontosságú küldetéseiket” – közölte.

Arról is tájékoztatott, hogy a korszerűsítést tizenhat NATO-szövetséges tagállam finanszírozza, köztük az Egyesült Államok, Németország, Törökország, Olaszország és Spanyolország. „A NATO alkalmazkodva a kihívásokhoz már tervezi az AWACS repülőgépekből álló flottájának cseréjét 2035-öt követően” – mondta.

„Folytatjuk a szövetség modernizációját és alkalmazkodását most és a jövőben is” – tette hozzá Stoltenberg.

A címlapfotó illusztráció.