Újabb vámokkal fenyegeti Kínát Trump

 

Donald Trump amerikai elnök kedden a New York-i Gzadasági Klubban tartott beszédében az amerikai gazdaság erejét dicsérte, és újabb vámtarifa-emelésekkel fenyegette meg Kínát arra az esetre, ha nem sikerül egyetértésre jutniuk az amerikai tárgyalóknak Pekingben.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság kiváló állapotban van, mint fogalmazott: nagy mértékben meghaladja előzetes várakozásainkat is. Hozzáfűzte: az ipari termelés magához tért, és az amerikai gazdaság egésze szilárd alapokon áll.

(Fotó: EPA/JUSTIN LANE)

Véget vetettünk az amerikai dolgozók elleni háborúnak, leállítottuk az amerikai ipar elleni támadásokat, és olyan gazdasági fellendülést indítottunk be, amelyet korábban soha nem láttunk” – hangsúlyozta.

Az amerikai-kínai kereskedelmi vitáról úgy vélekedett: közel van a tárgyalások első szakaszának sikeres lezárása, ez bármikor megtörténhet. Konkrétumokat azonban nem említett, így egy esetleges megállapodás aláírásának várható dátumáról sem szólt. Jobbára a korábbi állításait ismételte meg.

Például azt, hogy Kína szerinte tisztességtelen elveket alkalmaz a kereskedelemben. Bár – tette hozzá – meghalnának azért, hogy megállapodást köthessenek velünk, s mi döntjük el, hogy legyen-e megállapodás, vagy sem. És mi csak olyan megállapodást írunk alá, amely jó az Egyesült Államok, a dolgozói és a vállalatai számára.

Ezek után közölte: lényegesen megemeli a kínai portékákra már kivetett vámokat abban az esetben, ha Peking nem köti meg a megállapodást Washingtonnal. „És ez igaz lesz más országokra is, amelyek szintén rosszul bánnak velünk” – fogalmazott.

Donald Trump tavaly decemberben 250 milliárd dollár értékű kínai importárura 25 százalékos vámot vetett ki, majd később további 15 százalékos vámmal sújtott 112 milliárd dollár értékű kínai portékát.

A beszédben az elnök egyben védelmébe vette protekcionista gazdaságpolitikáját, és nem mulasztotta el bírálni egyes demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok – köztük Elizabeth Warren massachusettsi szenátor – gazdaságpolitikai elképzeléseit.