Újabb sztrájkot hirdettek az olasz fémipari szakszervezetek

 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az államfővel is egyeztetett csütörtökön a dél-olaszországi Ilva acélgyár sorsáról, amely a baloldali kormány sorsára is befolyással lehet. A szakszervezetek péntekre újabb sztrájkot hirdettek meg.

(Fotó: EPA/Giuseppa Lami)

Stefano Patuanelli a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) gazdasági fejlesztésért felelős minisztere a római képviselőházban számolt be a Taranto városában található gyár körül kialakult helyzetről.

A tárcavezető egységre szólította fel a politikát az általa válsághelyzetnek nevezett körülmények miatt. Patuanelli felelősségteljes magatartást szorgalmazott a pártoktól, a szakszervezetektől és a társadalmi felektől is.

A Liga frakciótagjai azt üzenték a miniszternek, hogy a baloldali kormány tagjai menjenek haza, ne pedig a munkásokat bocsássák el. A Liga képviselői skandálva előre hozott választásokat sürgettek.

Az M5S és a Demokrata Párt (PD) kormányát vezető Giuseppe Conte az államfő Sergio Mattarellával egyeztetett az Ilva-acélgyárral kapcsolatos esetleges lépésekről.

Pénteken huszonnégy órás sztrájkba kezdenek Tarantóban

A fémipari szakszervezetek pénteken huszonnégy órás sztrájkba kezdenek Tarantóban és az Ilva társgyáraiban.

Elemzők szerint az Ilva sorsától függ a Conte-kormány sorsa is. Graziano Delrio a PD képviselőházi frakcióvezetője az alsóházban kijelentette, a kormány jövője Tarantóban dől el.

Az Ilva eddigi bérlője, az ArcelorMittal francia–brit–indiai acélcsoport hétfőn bejelentette, hogy nem kívánja megerősíteni korábbi szerződéseit, és visszaszolgáltatja az államnak az olaszországi gyárakat, ahol több mint tízezren dolgoznak.

Az ArcelorMittal ötezer dolgozótól akar megválni

Giuseppe Conte szerdán egyeztetett az ArcelorMittal tulajdonosaival, a miniszterelnök az ezt követő sajtótájékoztatón közölte, hogy az ArcelorMittal ötezer dolgozótól akar megválni, máskülönben elhagyja Olaszországot.

A kormányfő 48 órát adott a multinacionális vállalatnak tervei módosítására. Az M5S-PD ezzel egy időben már más megoldáson is dolgozik, többek között az Ilva államosítása is felmerült. Ezzel kapcsolatban azonban Európai Bizottság máris fenntartásait fejezte ki.

A kérdés a kormánypártokat is megosztja, az M5S vezetője Luigi Di Maio, korábbi gazdasági fejlesztési miniszter nem támogatja a környezetszennyező acélgyár segítését. A baloldali PD viszont komoly árat fizethet a munkahelyek megszüntetése, valamint a szakszervezetek hátat fordítása miatt.

Sajtóértesülések szerint Nicola Zingaretti PD-főtitkára már csak a kifogást keresi ahhoz, hogy kilépjen a kormánykoalícióból, mielőtt pártja további szavazatokat veszítene.