Több mint kétezer pedagógus tüntetett Horvátországban magasabb fizetésért

 

Több mint kétezer pedagógus vonult szerdán a kormány épülete elé Zágrábban, magasabb béreket követelve – írta a Jutarnji List című horvát napilap. A szakszervezetek bejelentették, hogy a 18. napja tartó sztrájk folytatódik.

Sanja Sprem, a tanítók szakszervezetének elnöke a tömeg előtt tartott beszédében elmondta, nem állnak el a sztrájktól, mert reményt kell adniuk mindenkinek az országban, hogy megéri harcolni a jobb oktatásért és a jobb hazáért.

A kormány üzenete az, hogy mindenki számára van pénz, csak az oktatási rendszer problémájának megoldására nincs – hangsúlyozta, majd hozzátette, az oktatási dolgozóknak nem kellenek a morzsák az asztalról, azt akarjuk, hogy Horvátország a tudás országa legyen, ne a reményvesztettségé.

A szakszervezetek irányításával október 10. óta úgynevezett gördülő sztrájkot tartanak az oktatási dolgozók, minden nap más megyék sztrájkolnak, és hetente egy napra csatlakoznak hozzájuk a felsőoktatási intézmények is. Szerdán azonban az egész országban nem vették fel a munkát a pedagógusok és az egyetemi tanárok.

A sztrájk nyomására a kormány nemrég úgy döntött, három részletben, hat százalékkal emeli jövőre az állami tisztviselők és közalkalmazottak bérét. A pedagógus-szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók három százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetései így is elmaradnak a közszféra más területein dolgozókétól.

A szakmai szervezetek vezetői kedden tárgyalásokat folytattak az illetékes miniszterekkel. A megbeszélést követően Blanzenka Divjak oktatási miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, a kabinet jövő hétfőn újabb ajánlattal áll elő a pedagógusok számára.

A kormány korábban az is megígérte, hogy 2020. június 30-ig felülbírálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógusi bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. Az oktatási dolgozók szakszervezetei azonban ragaszkodnak a követeléseikhez, és nem hisznek a kormánynak. Mint mondták, ígéretekkel tele van a padlás, és korábbi megállapodásokat sem tartottak be a kormányok.