Az aranyvízumok visszavonását ígéri a ciprusi elnök

 

Visszavonná Ciprus az úgynevezett aranyvízumot azoktól a gazdag külföldi befektetőktől, akik jogszerűtlenül kapták meg, mert előéletük nem makulátlan – közölte hétfőn Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök.

Az elnök úgy nyilatkozott, hogy korábban hibák csúsztak a kevésbé szigorú, vonzó befektetési programba. Mint kifejtette, 10-15 olyan eset lehet, amikor olyan befektetők kaptak aranyvízumot, akikről kiderült, hogy nem jogosultak rá.

Ciprus a 2013-as gazdasági válságot követően kezdett el kiadni aranyvízumokat. Prodromosz Prodromu kormányszóvivő szerint a program kezdete óta négyezer ilyen vízumot adtak ki.

Idén februárban Harisz Georgiadesz pénzügyminiszter arról számolt be, hogy 2,5 millió euró (több mint 792 millió forint) az aranyvízumért cserébe elvárt befektetési minimum, és a külföldieknek lakóingatlant is vásárolniuk kell.

A jelentkezőket nemzetközi ügynökség világítja át, schengeni vízumot kell szerezniük, és automatikusan kizárják azokat, akiket korábban már visszautasított egy másik, befektetésért cserébe letelepedést vagy állampolgárságot kínáló uniós ország. A pénzügyminiszter szerint a program 2016 és 2019 között a GDP-növekedés csaknem 10 százalékát tette ki.

Anasztasziadisz most az hangsúlyozta, az aranyvízumot azonnal visszavonják, amint a jelenleg zajló vizsgálat megerősíti, hogy az érintett befektetők megsértették a vonatkozó szabályokat. Az elnök az ellenőrzésre azután tett ígéretet, hogy a helyi sajtó megírta, egyes külföldi befektetők pénzmosásban érintettek, vagy tekintélyelvű kormányokhoz kapcsolhatók.