A szaúdi tőzsdefelügyelet engedélyezte a Saudi Aramco nyilvános részvénykibocsátását

 

A Saudi Aramco szaúdi állami olajcég zöld jelzést kapott nyilvános részvénykibocsátásához (IPO) a szaúdi tőzsdefelügyelettől, az engedély hat hónapra szól.

A múlt hét elején olyan információk láttak napvilágot, hogy az Aramco részvényeivel a kereskedés december 11-én indul a rijádi Tadawul tőzsdén, a részvény beárazása pedig december 4-én lesz.

Ezt az információt azonban hivatalosan azóta sem erősítették meg. Egyelőre a potenciális befektetők azt sem tudják, hogy mekkora értékben dob piacra részvényt a cég és hogy erre ténylegesen mikor kerül sor.

Korábbi információk szerint a Saudi Aramco vezetése még az idén a cég részvényeinek egy százalékát helyezi el a rijádi tőzsdén és további egy százalékot ugyanitt 2020-ban.

A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később további mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York és Tokió.

A Goldan Sachs 1600 és 2300 milliárd dollár közé teszi a cég piaci tőkeértékét.

Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy 2000 milliárd dollár. Szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1500 milliárd dollárhoz. Két forrás szerint a Goldman Sachs, amely segédkezik az Aramco részvénykibocsátásában, 1600 és 2300 milliárd dollár közé teszi a cég piaci tőkeértékét.

Az Aramco hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az idei első kilenc hónapban az adózott eredménye 68,2 milliárd dollár volt, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 83,1 milliárd dollártól. Bár a cég nem indokolta a profit csökkenését, elemzők szerint ez a kőolaj világpiaci árának a visszaesésével hozható összefüggésbe.

Megfigyelők emlékeztettek arra, hogy 2016-ban, amikor kőolaj ára 13 éves mélyponton állt, az Aramco adózott eredménye csupán 13 milliárd dollár volt. Magasabb olajár mellett a tavalyi nyeresége viszont már 111 milliárd dollárt tett ki.

A Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait

A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége, a szeptember végével záródott harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a hárommilliárd dollárt.

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedésű.

A címlapfotó illusztráció.