Hamenei megújította a Washingtonnal folytatandó tárgyalásra vonatkozó tilalmat

 

Irán továbbra is fenntartja az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokra vonatkozó tilalmat – közölte vasárnap Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője egy nappal a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalásának 40. évfordulója előtt.

Amerika politikai beszivárgásának megakadályozásához az egyik út az Amerikával folytatandó tárgyalások betiltása. Ez azt jelenti, hogy Irán nem enged az amerikai nyomásnak. Azok, akik azt hiszik, hogy az ellenséggel tárgyalva meg lehet oldani a problémáinkat, száz százalékban tévednek” – mondta az iráni állami televízió szerint Hamenei.

Hamenei megtiltotta az iráni vezetőknek, hogy Washingtonnal tárgyaljanak

A felek kapcsolataiban válság állt be, amióta Donald Trump amerikai elnök a múlt évben felmondta az Irán és a nyugati nagyhatalmak között 2015-ben megkötött atomalkut, amelynek értelmében Teherán a nemzetközi büntetőintézkedések feloldásáért cserébe vállalta, hogy korlátozza atomprogramját.

Az Egyesült Államok újból elrendelte a főként az iráni kőolajexportot sújtó szankciókat, hogy szélesebb hatáskörű szerződésre kényszerítse Teheránt. Hamenei megtiltotta az iráni vezetőknek, hogy Washingtonnal tárgyaljanak, amíg az Egyesült Államok vissza nem tér a szerződéshez és fel nem oldja a szankciókat.

A teheráni amerikai nagykövetség elfoglalásának évfordulója közeledtével Irán-szerte tüntettek „Halál Amerikára” jelszavakat skandálva.

A nagykövetség elfoglalása 1979-ben történt

A nagykövetség elfoglalása röviddel az iráni iszlám forradalom 1979-ben történt kitörése után állandósította a két ország közötti ellenséges kapcsolatokat. Irán, amely azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatta az elűzött sah kegyetlen politikáját, 444 napon át tartott fogva 52 amerikai állampolgárt a nagykövetségen.

A legfőbb iráni vezető nem kímélte az Egyesült Államok és Irán között tárgyalásokat szorgalmazó Emmanuel Macron francia elnököt sem.

A francia elnök, aki szerint egy találkozó minden, Teherán és Amerika között problémának véget vet, szintén naiv, vagy Amerika cinkosa” – tette hozzá az ajatolláh.

Macron megpróbált találkozót megszervezni Haszan Róháni iráni és Donald Trump amerikai elnök között az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakának általános vitája szünetében.