Az információtechnológiai cégek monopolhelyzetének megszüntetését szorgalmazta Medvegyev

 

Az információtechnológiai cégek monopolhelyzetének felszámolását sürgette vasárnap Bangkokban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján az orosz kormányfő.

(Fotó:  EPA/DIEGO AZUBEL)

Dmitrij Medvegyev felhívta a figyelmet arra, hogy szervezetek és egész országok függenek a berendezésektől és szoftverektől, amelyekkel a piacon gyakran domináns helyzetben lévő néhány cég rendelkezik. „Ez gátolja az egészséges konkurenciát, új ígéretes elképzelések megvalósítását, és károsan befolyásolja az információs és az internetes biztonságot” – közölte.

Oroszország ezért támogatja az ágazatban kialakult monopolhelyzet megszüntetéséért kifejtendő közös erőfeszítéseket – tette hozzá a kormányfő.

Úgy vélte, a saját digitális platformmal nem rendelkező államok nemcsak a szuverenitásukat veszíthetik el, hanem a jövőhöz való jogukat is a változó világban. Ha valakinek nincsenek saját technológiái, előfordulhat, hogy saját fejlődése sem lesz – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy ez megengedhetetlen.

Az új technológiák megjelenésével egyre mélyül Medvegyev szerint az országok közötti szociális-gazdasági különbség. „Mindnyájan tudjuk, a vezető IT-cégek között öt amerikai, kettő pedig kínai” – tette hozzá.

Medvegyev közölte, hogy Oroszország állandó szervezetet szeretne az ASEAN tagállamaival az okosvárosok rendszerének kifejlesztésére. Hozzátette, hogy Szentpétervár Szingarpúrral konzultál az ottani közlekedésirányításról.

A kormányfő szerint Oroszország kész megosztani a tapasztalatait a digitális technológiák terén az ASEAN-országokkal, és átvenni azok hasznos tapasztalatait. Szakértők szerint – emlékeztetett Dmitrij Medvegyev – 2030-ra a digitális technikák a bruttó hazai termék nyolc százalékát is kitehetik, ezért meg kell teremteni a megvalósításukhoz szükséges feltételeket.