A környezetvédők túlzott követeléseit bírálta a Bosch

 

Hátrányos gazdasági és társadalmi következményei miatt bírálta a környezetvédők azonnali közlekedési átállásra és a robbanómotoros járművek mihamarabbi feladására vonatkozó követeléseit a Bosch autóipari beszállító vállalat vezérigazgatója.

Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH technológiai konszern igazgatótanácsának elnöke  (Fotó: EPA/Firedemann Vogel)

Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH technológiai konszern igazgatótanácsának elnöke (Fotó: EPA/Firedemann Vogel)

Csak azért, mert valami környezetvédelmi szempontból kívánatos, még ne legyen sem gazdasági, sem társadalmi szempontból hátrányos” – fogalmazott Volkmar Denner a frankfurti autószalonon. Meg kell találni az egyensúlyt az ökológiai, gazdasági és társadalmi érdekek háromszögében.  Elmondta azt is, hogy a Bosch teljes erőbedobással dolgozik olyan mobilitási technológiák kifejlesztésén, amelyek sem a klímára, sem a levegő minőségére nincsenek káros hatással.

Környezetvédő csoportok demonstrációkat terveznek a frankfurti autószalon alkalmából a dízel- és benzinmotoros autók gyártásának és fejlesztésének mihamarabbi leállítását követelve. Nézetük szerint az autóipar túl lassan és túl keveset tesz az emissziómentes elektromos autókra való átállás érdekében.

A Bosch vezérigazgatója szerint az átállásra csak lépésről lépésre kerülhet sor, mert ahhoz egyrészt megfizethető, másrészt a felhasználókat inspiráló elektromos autókra lenne szükség.

A Bosch prognózisa szerint 2030-ra az eladott új autóknak nagyjából egynegyede lehet elektromos hajtású, a többi hibrid vagy robbanómotoros. „Már csak ezért is fontos a robbanómotorokat továbbfejleszteni, mert az is a környezet védelmét szolgálja” – szögezte le.