A megállapodás nélküli Brexitnek komoly gazdasági következményei lehetnek

 

Új aranykor kezdődik, Nagy-Britannia zöld, virágzó és egységes lesz. Így képzeli el a jövőt a brit miniszterelnök, Boris Johnson – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Boris Johnson új brit miniszterelnök beiktatása utáni első kabinetülését tartja a londoni kormányfői rezidencián, jobbról a második Sajid Javid pénzügyminiszter, jobbról pedig Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter (Fotó: MTI/AP/Aaron Chown)

Egedi Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta, hogy habár Boris Johnson látszólag bizakodó, hogy az Európai Unióval új megállapodást köthet a Brexittel kapcsolatban, az igazság szerint pontosan tudja, hogy ez szinte egy „lehetetlen küldetés”, ezért bizakodása csak egy politikai taktika.

Boris Johnsonnak fel kell készülnie a megállapodás nélküli kilépésre, amely három hónap múlva következik be. Tény, hogy már Theresa May kormánya alatt tettek intézkedéseket, előkészületeket, és kidolgozott a brit kormány terveket a megállapodás nélkül kilépésre, de ezek nagy valószínűséggel nem elég erősek ahhoz, hogy a nagyobb problémákat orvosolni tudják.

Biztosan megérzik majd a kilépést a britek, a kérdés az, hogy van-e olyan erős a gazdaságuk, amely kibírja majd a Brexittel járó terheket. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a britek körében a Brexit inkább politikai, mintsem gazdasági jellegű kérdés. Annak ellenére állnak kis sokan a Brexit mellett, hogy tisztában vannak azzal,

a kilépésnek komolyan gazdasági következményei is lehetnek.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a műsorban elmondta, hogy a Brit Iparszövetség figyelmeztette Boris Johnsont és kormányát a megállapodás nélküli kilépés konkrét veszélyeire, sőt tanácsokkal is előállt a következmények enyhítésére.

Az iparszövetség szerint

sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió nincs felkészülve

arra, hogy október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján megállapodás nélkül szűnjön meg a brit európai uniós tagság.

A megállapodás nélküli kilépés csaknem a teljes brit gazdaságban fennakadásokat okozna. A szervezet becslése szerint például a vámterhek, amelyek egyik napról a másikra megjelennének az EU-val folytatott kereskedelemben a rendezetlen kilépés esetén, 20 milliárd font (7300 milliárd forint) többletköltséggel terhelnék meg a brit vállalati szektort, vámjellegű nehézségek adódnának, illetve az unióból érkező források – amelyek a gazdaságilag szegényebb országokba folynak be jelenleg (Wales, Skócia) – elapadnának.


A Kossuth Rádió A nap kérdése című műsora.