Milliárdos üzleteket kötött Katar és az Egyesült Államok

 

Több milliárd dollár értékben kötött üzleteket az olaj- és hadi ipari, valamint a légi közlekedési ágazatokban Katar és az Egyesült Államok – jelentette a QNA, az emírség hírügynöksége szerdán este.

Az értesülés szerint csak a katari állami olajvállalat és az amerikai Chevron Philipps Chemical vegyipari cég nyolcmilliárd dollár értékben kötött megállapodást egy petrolkémiai üzem megépítéséről az Egyesült Államok déli részében. A vegyipari létesítmény 2024-es üzembe helyezésétől évente kétmillió tonna etilént termelne.

A szerződéseket Tamím bin Hamad ász-Száni sejk washingtoni látogatása alkalmával írták alá. Szánit Donald Trump amerikai elnök kedden fogadta a Fehér Házban.

A katari védelmi minisztérium emellett a Raytheon hadiipari óriás által gyártott NASAMS és Patriot rakétarendszereket vásárolna. A fegyverüzletről azonban nem tettek közzé részleteket. A Qatar Airways katari légitársaság ezen felül öt Boeing-777-es típusú utasszállító repülőgép vásárlásáról írt alá szerződést.

Trump és Száni emellett közös közleményben erősítették meg, hogy országaik a jövőben is magas szinten kívánják folytatni a stratégiai együttműködést.

Az emírség Washington fontos szövetségese a közel-keleti térségben. Az Egyesült Államok legnagyobb katonai támaszpontja a régióban a katari al-Udeid bázis. Az amerikai kormány jó kapcsolatokat ápol Dohával, bár az emírség regionális politikája miatt összetűzésbe került Szaúd-Arábiával, Washington másik térségbéli szövetségesével.