Fókuszban a lengyel-kínai kereskedelmi kapcsolatok

 

Nincs egyensúlyban Kína és Lengyelország kereskedelmi forgalma, s ez a két ország kapcsolatának fő kihívása – mondta Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, miután fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert.

A közös sajtóértekezleten Czaputowicz rámutatott: 2018-ban a két ország kereskedelme 33 milliárd dollár értékű volt, ebből viszont a Kínába irányuló lengyel kivitel csupán 2,5 milliárd dollárt tett ki. A kereskedelmi mérlegben a lengyel hiány 2018-ban 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest –szögezte le a lengyel miniszter. Aláhúzta, Varsó megbecsüli a kiegyensúlyozottabb gazdasági partnerség építését kilátásba helyező kínai nyilatkozatokat.

Vang Ji kijelentése szerint Kína nyitott több jó minőségű, a kínai társadalom igényeinek megfelelő lengyel áru behozatalára. A kínai külügyminiszter szorosabb lengyel-kínai beruházási együttműködésre is ösztönzött az Egy övezet, egy út elnevezésű infrastruktúra-fejlesztési és kereskedelem-politikai kezdeményezésen belül. Hangsúlyozta továbbá a kelet- és a közép-európai országok és Kína együttműködési formátumának (17 +1) jelentőségét. „Szükséges, hogy Kína és Lengyelország e formátum kezdeményezőiként, a mechanizmus legnagyobb államaiként élen járjanak ebben az együttműködésben” – jelentette ki.

Az ötödik generációs (5G) mobil távközlési technológia Európai Unión belüli és lengyelországi alkalmazására vonatkozó kérdésre a kínai külügyminiszter elmondta: a varsói tárgyalások során Czaputowicz arról biztosította őt, hogy Lengyelország tisztességes, nem kirekesztő, egyenlő hozzáállást alkalmaz a hálózat kiépítésében érdekelt szereplők felé.

Lengyelország még nem döntött arról, hogy bevonja-e a kínai Huawei óriáscéget az  5G hálózat kiépítésébe, Kína viszont sajtóértesülések szerint ettől teszi függővé lengyelországi beruházásait. Varsó ugyanakkor stratégiai partnerséget épít Washingtonnal, mely azzal vádolja Huaweit, hogy kémkedésre használná fel a hálózatot.

Vang Ji még Andrzej Duda elnökkel és Mateusz Morawiecki kormányfővel találkozik kétnapos varsói látogatása során. Lengyelország az első állomása a kínai miniszter közép-európai, Szlovákiát és Magyarországot is érintő útjának.