Az internetes óriáscégek megadóztatását szorgalmazzák a franciák

 

Elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely az internetes óriáscégek megadóztatását írja elő.

A javaslat célja a „GAFA-adó” – a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple kezdőbetűi alapján – bevezetése azoknak a digitális tevékenységeknek a megadóztatása céljából, amelyekből az említett óriásvállalatoknak hasznuk származik a francia internetfelhasználóknak köszönhetően.

A törvénytervezet értelmében 3 százalékos adót vetnének azon cégek franciaországi forgalmára, amelyeknek évente világszerte legalább 750 millió eurós, Franciaországban pedig 25 millió eurós bevétele van.

A tervezetet július 11-től tárgyalják a felsőházban, a szenátusban.

Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter hangsúlyozta: ennek az adónak az a célja, hogy sikerüljön megállapodást elérni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) folytatott tárgyalásokon 2020-ra, mivel csak nemzetközi megoldás jöhet szóba.

A törvényjavaslat célja, hogy a nagy multinacionális cégek egyre több adót fizessenek be azokban az országokban, amelyekben ténylegesen működnek, és nem azokban, amelyeket székhelyül választanak a kedvezőbb adózási feltételek miatt. Le Maire szerint a digitális óriáscégek kezdenek olyan erőssé válni, mint a szuverén államok, ugyanakkor  csak magánérdekeket szolgálnak, ezért szabályozásuk alapvető fontosságú.