India büntetővámot vezet be 28 amerikai importtermékre

 

India büntetővámot vezet be vasárnaptól 28 amerikai importtermékre, válaszul arra, hogy a washingtoni kormány június elsején kivonta Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből, amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb és legrégebb óta (1976 óta) működő amerikai kereskedelmi program.

A vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszer (General System of Preferences – GSP) egyebek mellett lehetővé teszi a benne részt vevő országoknak mintegy kétezer iparcikk és textiltermék vámmentes bevitelét az Egyesült Államokba. Június elsején a washingtoni kormánykivonta Indiát a GSP-ből. India esetében ez akár 5,6 milliárd dollár összértékű importterméket is érinthet.

Az újabb kölcsönös intézkedésekkel tovább súlyosbodik a két ország közötti kereskedelmi vita. India 2018 júniusában már megemelte a vámot többségében az Egyesült Államokból importált számos árucikkre, válaszul a Trump-kormány által tavaly márciusban az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra.

A most bevezetett indiai büntetővámok például olyan amerikai mezőgazdasági termékekre vonatkoznak, mint a mogyorófélék, a lencse, az alma. Az indiai adó- és vámhivatal hangsúlyozta, hogy más külföldi országok esetében marad ezeknek a termékeknek a korábbi vámszintje.