Egyelőre nem tudott megállapodni Mexikó és Amerika

 

Mexikó és az Egyesült Államok egyelőre nem tudott megállapodni abban, hogy előbbi kellő mértékben visszaszorítja az amerikai határra érkező illegális bevándorlók számát, és ebben az esetben Donald Trump amerikai elnök eláll attól a tervétől, hogy június 10-étől ötszázalékos vámot vet ki minden mexikói árura.

Donald J. Trump, amerikai elnök és Melania Trump, a First Lady (Fotó: MTI/ EPA/ British Ministry of Defence)

A Washingtonban zajló kétoldalú tárgyalások csütörtökön folytatódnak – közölte mindkét fél. Az Írországban tartózkodó amerikai elnök a Twitteren azt írta: történt előrelépés a tárgyalásokon, de „messze nem elegendő”.

 

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter – aki Mike Pence alelnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel tárgyalt – azt közölte: az Egyesült Államok szemmel láthatóan közelebb akarja hozni a két fél álláspontját egymáshoz, és ő optimista, noha a tárgyalások nehezek.

Szerdán a migrációra összpontosítottak, mert Washington „gyors, illetve azonnali” intézkedéseket követel. Mexikó viszont nem hisz az azonnali vagy büntető jellegű lépésekben – mondta.

Ebrard azt javasolta, hogy az Egyesült Államok fektessen be a közép-amerikai országok gazdaságába, infrastruktúrájába és oktatási rendszerébe, hogy lakosai ne akarják elhagyni hazájukat, és a jobb élet reményében bejutni az Egyesült Államokba.

Donald Trump bejelentette a múlt héten, hogy az Egyesült Államok június 10-től az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalék vámot vet ki, és e vámtétel havonta 5 százalékponttal emelkedik, amíg el nem éri a 25 százalékot.