Európai Bizottság: további hatékony reformokra van szükség

 

A Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás lezárására, és Olaszországgal szembeni megindítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, valamint figyelmeztetést küldött Magyarország számára.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős tagja (Fotó: MTI/ EPA/ Stephanie Lecocq)

„Eljött az ideje annak, hogy lezárjuk az utolsót is a tíz évvel ezelőtt megindított eljárások közül” – szögezte le brüsszeli sajtótájékoztatóján Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos.

Amennyiben a tagállamok kormányait tömörítő tanács is jóváhagyja a javaslatot, akkor az utolsó EU-ország ellen is lezárul az eljárás. A gazdasági válságot követően, 2011-ben még 24 tagállam ellen folyt ilyen eljárás, Olaszország ellen pedig hamarosan ismét elindulhat.

Indokolt a túlzottdeficit-eljárás megindítása Olaszországgal szemben

Az Európai Bizottság az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett szerdai jelentésének keretében kezdeményezte a túlzottdeficit-eljárást Olaszország ellen. Az EU stabilitási és növekedési paktumának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP hatvan százalékát. Az uniós szerződések szerint az Európai Bizottság kötelessége levélben figyelmeztetni és magyarázatot kérni minden olyan tagországtól, amelyik átlépi az uniós küszöbértékeket.

Olaszország államadóssága tavaly 2300 milliárd euróra, a bruttó hazai termék 132,2 százalékra rúgott, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban.

Többmilliárd eurós bírság

Az uniós bizottság ajánlására a pénzügyminiszteri tanács indíthatja el a túlzottdeficit-eljárást, amelynek során az érintett országnak az általa vállalt korrekciós intézkedéseket és politikákat tartalmazó tervet kell benyújtania, a megvalósításra vonatkozó határidőkkel együtt. Az ajánlások alkalmazását elmulasztó euróövezeti országok akár a GDP 0,2 százalékát is elérő bírsággal sújthatók. Olaszország esetében a bírság nagyjából 3,5 milliárd euróra rúghat.

A pénzügyminiszteri tanács a június közepén vagy a július elején esedékes ülésén foglalhat állást az Európai Bizottság javaslatáról. Eddig egyetlen EU-tagállamot se sújtottak bírsággal a túlzottdeficit-eljárás keretében.

Magyarország költségvetési pályája jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétetet tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve a magyar költségvetési pálya jelentősen eltért a 2018-ban előírttól – közölte az uniós bizottság.

Mint emlékeztettek, Magyarország 2018 óta úgynevezett jelentős eltérési eljárás alá tartozik, ugyanis az ország tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése jelentősen meghaladta a referenciaértéket.

A bizottság ezért azt ajánlotta az Európai Unió Tanácsának, hogy tegyen ajánlást az eltérés korrekciójára. Az ajánlás szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a középtávú költségvetési cél eléréséhez Magyarországot  megfelelő korrekciós pályára állítják.