A kormánypárt nyerte a dél-afrikai választásokat

 

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyerte a Dél-afrikai Köztársaságban a héten tartott választásokat a szombaton közzétett végleges eredmények szerint. Bár a párt a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, ez a legalacsonyabb voksarány, amellyel választást nyert.

Az ANC fő kihívója, a Demokratikus Szövetség (DA) a voksok 20,8 százalékát gyűjtötte össze. A radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) 10,8 százalékával közel kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a legutóbbi, 2014-es választásokon, amikor a voksok alig több mint 6 százalékát kapta meg. A végeredményt várhatóan délután 6 órakor jelentik be hivatalosan.

A Dél-Afrika Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa (Fotó: EPA/Nic Bothma)

A szerdai parlamenti és tartományi választásokon rekordszámú, 48 párt mérettette meg magát. A csaknem 27 millió választásra jogosult ember közül több mint 17,6 millió adta le voksát, ami újfent csökkenést mutat a részvételi arányt tekintve. A dél-afrikai országban a választási részvétel folyamatos csökkenése figyelhető meg: míg 2014-ben a szavazók 73,4 százaléka adta le voksát, ez az arány 2009-ben 77,3 százalék volt.

A választási bizottság több mint 235 ezer érvénytelen szavazatot számolt össze. Az érvénytelen voksok viszonylag nagy számának oka továbbra sem ismeretes. Elemzők szerint eredhet a választói érdektelenségből, de akár abból is, hogy zavart okozhatott a szokatlanul hosszú szavazólap.

A voksolást valamelyest beárnyékolták a kisebb pártok által emlegetett választási szabálytalanságok. A kisebb pártok egy – a televízió által közvetített – péntek esti sajtótájékoztatón együttesen bejelentették: lehetséges, hogy jogilag megtámadják a választási bizottság eredményét, mivel attól tartanak, hogy voltak, akik többször is szavaztak.

A helyi sajtó csütörtöki beszámolója szerint több mint 20 embert vettek őrizetbe kettős szavazás miatt. A választási bizottság szombaton közölte: kivizsgálják az esetet.

A választásokat megelőző hónapokban a pártok a 25 év alatti fiatalokat próbálták megnyerni maguknak. Az ifjúági csoportok szerint a fiatalok úgy érzik, hogy ki vannak zárva a politikai osztályból, amelyet az apartheidkorszak ellen létrehozott felszabadítási mozgalmak dominálnak.

Az országot az 1994-es választások óta az apartheidrendszer végét előidéző ANC irányítja. Az ANC hírnevét ugyanakkor megtépázta a párt és az ország volt elnökét, Jacob Zumát övező korrupciós botrány. Zuma utódja, Cyril Ramaphosa jelenlegi elnök „új hajnalt” ígért a politikai korrupcióba belefáradt polgároknak, egyúttal fogadkozott, hogy ismét méltóvá teszik az ANC-t az első teljesen demokratikusan megválasztott elnök, a rasszista apartheidrendszer elleni harc hőse, Nelson Mandela örökségére.