Rekordszintű profitot termelt a norvég állami nyugdíjalap

 

Rekordszintű profitot termeltek a norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjának befektetései az első negyedévben, különösen a technológiai ágazat cégeinek papírjai hoztak nagy nyereséget.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) rekordszintű, 738 milliárd korona (84,15 milliárd dollár, 1 norvég korona = 33,09 forint) nyereséget termelt a március végével záródott három hónapban.

A nyugdíjalap vagyona május 3-án, 9260 milliárd norvég korona (1056 milliárd dollár) volt.  A legnagyobb megtérülési ráta a technológiai ágazat befektetési után volt, 17,6 százalékos.

A negyedévben az átlagos megtérülési ráta a részvényeknél 12,2 százalék, a kötvények esetében 2,9 százalék, az ingatlanoknál pedig 1,7 százalék.

Március végén az alap vagyonán belül a részvények aránya 69,2 százalék, a kötvényeké 28 százalék, az ingatlanoké pedig 2,8 százalék volt.

A norvég nyugdíjalapnak a világ csaknem 9 ezer cégében vannak befektetései. Arányait tekintve a legnagyobb befektetése a Microsoft, az Apple és az Alphabet, a Google anyacége.

A nyugdíjalap kötvénybefektetéseinek élén az amerikai, a német és a japán állampapírok állnak.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.