Tömegek vettek részt Németországban a szakszervezetek megmozdulásain

 

Németországban csaknem négyszázezren vettek részt a szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatban európai szintű lépéseket követeltek a munkavállalók helyzetének javítására.

A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) összesítése szerint a munkavállalói érdekképviseletek 481 demonstrációján 381 500 ember vonult utcára, ami több mint 40 ezres növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az „Európát, de most aztán igazán!” mottóval meghirdetett rendezvények szónokai „szociálisabb”, a munkavállalók érdekeit még inkább szolgáló Európa megteremtését sürgették és az EP-választáson való részvételre buzdítottak.

Hangoztatták, hogy véget kell vetni az európai uniós tagországok közötti „dömpingversenynek” – a munkahelyteremtő beruházásokért a többi között a bérszínvonal alacsonyan tartásával és a munkavállalói jogok szűkre szabásával folytatott vetélkedésnek –, a lefelé húzó versengés megállítására ki kell jelölni azokat a szinteket, amelyek alá egyik tagország sem mehet.

Ezért a közösségben mindenütt egyformán érvényes szabályokat kell bevezetni egyebek mellett a minimálbér meghatározására – közölték.

Május 1-je a szakszervezeti tüntetések mellett a nem ritkán erőszakba torkolló szélsőbaloldali megmozdulások napja is több német nagyvárosban, elsősorban Berlinben, ahol az idén 5500 rendőrt vontak össze a demonstrációk és utcai fesztiválok biztosítására. Késő délutánig nem történt nagyobb rendbontás.