Új világrend van kialakulóban

 

A G20-csúcsértekezleten számos elhatározást tettek a részt vevő országok, többek közt a klímavédelemmel kapcsolatban is. A csoport egyik fő célja, hogy élénkítse a világkereskedelmet. A zárónyilatkozatban ugyanakkor megnevezték a gazdasági és társadalmi fejlődés legsúlyosabb veszélyeit.

Élénkíteni kell a világkereskedelmet, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) – e gondolat jegyében született meg szombaton a G20-országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének résztvevői által kompromisszumos formában megfogalmazott zárónyilatkozat.

Mauricio Macri argentin államfő szerint a találkozó tükrözi a kereskedelem élénkítésének óhaját és kifejezi a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmakat. A dokumentumban megnevezték a legsúlyosabb veszélyeket, amelyek a gazdasági és társadalmi fejlődést fenyegetik, kiemelve a pénzügyi sebezhetőséget, a fejlett és kevésbé fejlett országok közötti különbségeket okozó nehézségeket, az infrastruktúra-építés problémáit és a technológiai forradalom új kihívásait.

Buenos Aires, 2018. november 30. Csoportkép a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról Buenos Airesben 2018. november 30-án. MTI/EPA/Ballesteros

A világkereskedelem élénkítésére kell törekedni, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet – áll a G20-országcsoport közös zárónyilatkozatban (Fotó: MTI/EPA/Ballesteros)

A klímaváltozással kapcsolatban megerősítették elkötelezettségüket a párizsi megállapodás mellett, és nyomatékosították annak visszafordíthatatlanságát. Az Egyesült Államok viszont külön bekezdésben nyomatékosította elutasító álláspontját, és hangsúlyozta, hogy a természet védelme mellett továbbra is az összes elérhető technológia és energiaforrás felhasználását tervezi.

A zárónyilatkozatban szó van továbbá a mikro-, kis- és középvállalkozások, a digitális kormányzás, a digitális infrastruktúra, illetve a digitalizáció alkalmazásának fejlesztéséről is. A mostani G20-csúcsot a résztvevő országok közötti politikai viták miatt is élénk figyelem kísérte – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Gazdaságpolitikai átalakulás zajlik a világban

A WTO megalapítása óta jelenleg a legmélyebb válságát éli a szervezet – mondta el a műsorban Pesuth Tamás közgazdász. Úgy fogalmazott, a csúcs után függetleníteni kell magunkat az aktuális hírektől, hiszen a folyamatokat kell megérteni, amihez a mögöttes gazdasági átalakulást kell figyelni.

Mint mondta, egy hosszabb időtávot megvizsgálva a 2008-as válság után jelenleg egy új világrend van kialakulóban. Ez több aspektusból is vizsgálható: politikai, biztonságpolitikai és gazdasági eleme egyaránt van. A kereskedelempolitika fontos szerepet kap abban, hogy a közeli jövőben az egyes gazdasági pólusok miként tudják magukat újrapozicionálni.

Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy manapság a világban egy rendkívül nagy átalakulás folyik a gazdaságpolitikában.

Összefüggő területek

A csúcsértekezleten téma volt a környezetvédelem, a digitalizáció és a technológiai fejlesztés kérdése is. Ezek olyan jelentős témák, amelyek korábban nem voltak megfelelő súllyal elhelyezve egy-egy csúcson – hangsúlyozta Pesuth Tamás.

A politikai és gazdasági érdekeket rendkívül nehéz szétválasztani, a gyakorlati politikában ezek szinte össze vannak nőve – fűzte hozzá Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Mint mondta, a gazdaság számára a politika sokszor eszközzé válik, és fordítva. A kettőt nem lehet aktívan különválasztani egymástól – húzta alá.

Politikai aspektus

A találkozónak volt egy kifejezetten politikai oldala is, hiszen tervezve volt egy orosz–amerikai találkozó, amin Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök vett volna részt, ami végül a Kercsi-szorosnál történt incidens miatt elmaradt. Ennek ellenére a két fél mégis váltott néhány mondatot, azonban nem hivatalosan, és nem tárgyalóasztalnál.

Pócza István meglepőnek nevezte azt, hogy Trump a találkozó előtt jelezte, nem akar részt venni a megbeszélésen. Véleménye szerint eddig Trump mindenkivel igyekezett személyes találkozón részt venni, ez az elutasító lépése azonban furcsa volt.