Életükkel játszanak a mosógélkapszulákat fogyasztó tinik

 

Újabb őrület vette kezdetét az Egyesült Államokban, amelyhez képest a jeges vizes kihívás ártatlan csínynek tűnik. Tinédzserek filmezik magukat, ahogy mosogélkapszulákat esznek, és a klippeket feltöltik közösségi oldalaikra.

A Protecter & Gamble egyik terméke került a fiatalok érdeklődési körébe. Talán azért, mert azok cukorkára emlékeztetnek, kicsik, színesek és puha tapintásúak. De kinek jutna eszébe ezeket megenni?

Az internetes közösségimédia-felületeken a kattintásokra, lájkokra ácsingózó fiatalok kezdték el a Tide-challenge-t. A videókon a tisztítószertől habzó szájú fiatalok láthatók, ahogy a kapszulákat szájukba veszik és elrágják, majd kiköpik. Voltak, akik pizzán sütötték meg a kapszulákat.

tide pod challange 2

Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóságok ingerküszöbét is elérte az ügy, és közleményekben, Twitter- és Facebook-üzenetekben figyelmeztették a fiatalokat, milyen veszélyekkel jár a mosógélkapszulák fogyasztása. Ezek, a többi mosószerhez  hasonlóan számos vegyi anyagot, így hidrogén-peroxidot is tartalmaznak.

A gyártó cég a PR-katasztrófával felérő hírverés után válaszlépésekre kényszerült. Facebook- és Twitter-oldalaikon nem más, mint Ron Gronkowsky amerikaifoci-sztár figyelmezteti a fiatalokat, hogy semmiképpen se egyék meg a kapszulákat.

A gyártó már a termékek csomagolásán is feltüntette a figyelmeztetést, hogy a kapszulák fogyasztása életveszélyes. Egyes boltokban pedig már műanyag dobozokba zárják a Protecter & Gamble mosószerét.

A CBS beszámolója szerint a kapszulák eddig két csecsemő és nyolc, demenciával küzdő idős ember halálát okozták, akik véletlenül nyelték le a terméket. Szerencsére eddig egyetlen tini sem halt meg a viccesnek szánt, de valójában életveszélyes próbatétel miatt.