logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Városok maradtak magukra az árvíz miatt Kanadában

Kanada nyugati részén 18 ezer embert zártak el a külvilágtól az áradások és sárcsuszamlások, amelyek utakat, házakat és hidakat pusztítottak el.
(Fotó: EPA)

Az árvíz visszahúzódása ugyan segítette a mentési munkálatokat, de a felhőszakadás egész városokat zárt el Brit Columbia tartományban, és ellehetetlenítette az ország legnagyobb kikötőjének, Vancouvernek a megközelítését. Ezzel komoly ellátási zavarok keletkeztek.

A hatóságok eddig egy halálos áldozatról számoltak be. John Horgan tartományi kormányfő szükségállapotot hirdetett, és azt mondta, hogy a halottak száma emelkedhet.

Számos település a Vancouvertől keletre és északkeletre fekvő hegyvidéki területeken található, ahová csak korlátozottan lehet eljutni. Az emberek lecsupaszították a boltok polcait, bár a hiányt inkább a pánikszerű vásárlások, mint a megszakadt ellátási láncok okozták.

A fővárosban, Ottawában Bill Blair belbiztonságügyi miniszter azt mondta, hogy a tartományban az esőzés enyhülésével a folyók vízhozama csökkenni kezdett.

A helyzet azonban továbbra is kritikus, de valójában javulás tapasztalható

– mondta egy tájékoztatón.

Ottawa ígéretet tett arra, hogy a légierő több száz katonáját küldi Brit Columbiába, akik közül az elsők már meg is érkeztek. További ezrek állnak készenlétben.

A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városa egy ponton attól tartott, hogy a víz elárasztja a szivattyúállomást, és mind a 160 ezer lakost evakuálni kell.
Henry Braun polgármester csütörtökön azt mondta, hogy a szivattyútelep állapotában nem történt változás, és a víz egyes részeken „elég jó ütemben” apad.

A vancouveri kikötő működés zavarai tovább súlyosbítják az ellátási láncok problémáit, és még a karácsonyfák beszerzése is nehezebbé válhat

– mondták a gazdák.

Ugyanebben a régióban a nyári hőhullám során keletkezett hatalmas erdőtűz miatt a dombok növényzet nélkül maradtak, ami hozzájárult az áradásokhoz és a sárcsuszamlásokhoz.

Ajánljuk még