logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tíz éve nem látott szélvihar pusztít Ausztráliában

Ítéletidő tombolt az ausztráliai Melbourne-ben. Az erős szél háztetőket szakított le és fákat döntött ki. Több mint 450 ezer otthon maradt áram nélkül. A vihar a szomszédos Dél-Ausztrália államot is elérte, ahol szintén harmincezer otthon maradt áram nélkül, és tetemes kár is keletkezett. A meteorológusok szerint az elmúlt tíz évben nem mértek olyan erős széllökéseket, mint most – közölte az M1 Híradója.

Péntek reggel hatalmas vihar sújtott le az ausztráliai Victoria állam fővárosára. Szinte nem maradt ház vagy udvar, amelyben ne tett volna kárt a rendkívül erős szél. A vihar felszakította, majd odébb dobta a bádogtetőket, több parkoló autót és épületeket is megrongált.

Egy bádogból készült garázs is kártyavárként omlott össze. Négy autó parkolt benne.

A katasztrófavédelmi szolgálat több mint 2500 segélyhívást kapott, csaknem 300 esetben megrongálódott lakóépületek miatt riasztották az egységet.

Csak néhány tényt szeretnék közölni az áramellátással kapcsolatban. Péntek reggel fél kilenc körül 526 ezer lakost kapcsoltak le az áramellátásról. Ez Victoria állam lakosságának csaknem negyede” – mondta Lily D’Ambrosio, az állam energiaügyi minisztere. Arra is figyelmeztetett, hogy a leszakadt vezetékek miatt egyes háztartásokban még a jövő hét elején sem lesz elérhető a szolgáltatás.

Az egyik legsúlyosabban érintett terület a Red Hill volt, egy Melbourne-től délre fekvő turistahely. A vihar hatalmas rombolást hagyott maga után.

A vihar a legrosszabbkor érkezett Melbourne-be, mivel sokan arra készültek, hogy a hétvégére elutaznak.

Hónapok óta ugyanis ez az első alkalom, hogy Victoria államban a járványügyi korlátozások feloldása után az emberek szabadon mozoghatnak.

A szomszédos Dél-Ausztrália államba jégesővel érkezett a vihar. Adelaide városában 30 ezer otthon maradt áram nélkül. Az internetszolgáltatás több mint 100 ezer háztartásban megszakadt, ami rengeteg otthonról dolgozó embert érint.

Az ítéletidő miatt néhány vasúti járatot felfüggesztettek, több oltóállomást pedig bezártak. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a vihar idején az elmúlt évtized legerősebb széllökéseit regisztrálták.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még