logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Legalább húsz halott és mintegy 300 sérült a földrengés után

Legalább húsz halottja és mintegy 300 sérültje van az 5,7-es erősségű földrengésnek, amely csütörtök hajnalban rázta meg a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományt – közölte a pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság.
(Fotó: EPA/Jamal Taraqai)

Az első hivatalos közlésekben még csak negyven sérültről számoltak be. Több mint száz vályogház összeomlott, számos épület megrongálódott. A televíziós tudósításokban tátongó repedések, beomlott tetők és összedőlt falak láthatók.

A közösségi médián közölt beszámolók szerint a rengés következtében a házak megremegtek, a lámpatestek pedig kilengtek. A Geo televízióban mutatott térfigyelőkamerás felvételeken az látható, hogy az utcákon a járművek, teherautók megrázkódtak.

A mentők a romok között további áldozatok után kutatnak, néhány sérültet az utcán, mobiltelefonok fényénél ápoltak.

(Fotó: EPA)

A helyi idő szerint hajnali 3 óra körül bekövetkezett rengés epicentruma 20 kilométer mélyen volt, körülbelül száz kilométerre az Afganisztánnal határos tartomány székhelyétől, Kvettától.

Nászir Naszri, a katasztrófavédelem helyi vezetője, az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy sokan a leomlott épületek alatt rekedtek, s félő emiatt, hogy az áldozatok száma nőni fog. A tartomány érintett körzeteit katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.

Pakisztánban, amely egymásnak feszülő tektonikus lemezek felett fekszik, gyakoriak a földrengések. Nyolcvanhat éve, 1935-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Kvettát, amelyben 30-60 ezer ember lelte halálát, a város nagy része megsemmisült.

Tizenhat évvel ezelőtt, 2005-ben a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 95 km-re északkeletre bekövetkezett 7,6-os erősségű rengés mintegy 73 ezer ember halálát okozta.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még