×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nem csitul a kanári-szigeteki tűzhányó – több méter láva borítja az érintett településeket

 

Jelentős pusztítást okozott a vulkánkitörés a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, vasárnapig több mint ezer épület, köztük 880 lakóház semmisült meg, de kiterjedt károk keletkeztek az infrastruktúrában és a termésben is.

A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén (Fotó: MTI/AP/Saul Santos)

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. Vasárnap még mindig több mint 5500 ember volt szállodákban, illetve rokonoknál elhelyezve. Sokan közülük sosem térhetnek vissza otthonaikba, illetve településeikre, amelyeket most már több méter láva borít.

A vulkánkitörés komoly terméskiesést okozott a sziget legfontosabb exportágazatának számító banánültetvényeken. A tűzhányó aktivitása továbbra sem csitul, eddig

már 80 millió köbméter lávát okádott ki, vagyis kétszer annyit, mint ötven éve.

A sziget ismert története során még nem voltak ekkora nehézségek” – jelentette ki Ángel Victor Torres, a kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a nap folyamán a helyszínen tett látogatása alkalmával bejelentette, hogy a központi kormány segítséget fog nyújtani a sziget újjáépítéséhez.

Mint mondta, a kabinet a jövő héten jóvá fog hagyni egy 206 millió eurós segélycsomagot az infrastruktúra, vízellátás helyreállítására, valamint a munkahelyteremtés, a mezőgazdaság és a turizmus támogatására. Egyben hangsúlyozta, hogy La Palma biztonságos a turisták számára.

(Fotó: MTI/EPA/IGN Spain)

A sziget lakói számára a hét végén enyhülést jelentett, hogy valamelyest javult a levegőminőség, így időközben feloldották a mérgező gázok miatt elrendelt kijárási tilalmat Los Llanos, Tazacorte és El Paso falvak mintegy 3800 lakója számára. A szél ugyanis a legtöbb mérgező gázt a tenger felé sodorta. A hamueső miatt azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel, hogy a szabadba merészkedjenek.

A La Vanguardia című helyi lap beszámolója szerint tulajdonképpen

nem is hamuról, hanem a levegőbe került, lehűlt magmaszilánkokról van szó,

amelyek fekete bevonatként ülepednek meg mindenen, a bőrrel érintkezve kis tűszúrásokhoz hasonló érzetet keltenek, járáskor pedig ropogó hangot keltenek.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint a megkövült láva mintegy 367 hektárt borít be, míg a hamueső több mint 3300 hektárt érint. A regionális kormányzat becslései szerint a vulkánkitörés több százmillió eurós károkat okozott.