logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatos erősségű földrengés rázta meg Ausztráliát

Ausztráliában szokatlan, 6-os erősségű földrengés rázta meg szerdán az ország délkeleti részén lévő Melbourne térségét. Többtucatnyi épület megrongálódott, sokan ijedtükben kirohantak az utcára, és a rengést érezni lehetett a Victoriával szomszédos államokban is – közölte a Geoscience Australia földtani intézet és több hatóság.
Megrongálódott épület Melbourne-ben (Fotó: MTI/AP-AAP/James Ross)

A rengés középpontja a Melbourne-től mintegy kétszáz kilométerre, északkeletre fekvő Mansfield város mellett, tíz kilométeres mélységben volt. A hírügynökségi jelentések időpontjáig négy érezhető utórengés történt, a legerősebbet 4,1-esnek mérték.

A victoriai hatóságok összesítése szerint 46 épület – többségük Mansfieldben és a környékén – részben összeomlott, Melbourne mintegy 35 ezer lakója maradt áram nélkül. Szakemberek szerint a károk nagysága elérheti a többmilliárd dollárt is.

Megrongálódott épület Melbourne-ben (Fotó: MTI/EPA-AAP/James Ross)

A közösségi médiára felkerültek videofelvételek arról például, hogy Melbourne főbb útjait törmelék torlaszolja el. Többen a város északi részéből elmondták, hogy a lakásukban nincs áram, mások arról számoltak be, hogy a tűzoltók és a rendőrség felszólítására el kellett hagyniuk az otthonukat az omlásveszély miatt.

Melbourne-ben egyébként nyolc hete kijárási korlátozások vannak a koronavírus-járvány miatt. E korlátozás ellen harmadik napja tüntetnek a városban, szerdára is több száz tiltakozó gyűlt össze egy háborús emlékműnél. A rendőrök több tüntetőt őrizetbe vettek. A keddi tiltakozás erőszakba torkollott, a rendőrség paprika- és gumilövedékkel oszlatta fel.

A rengést még a Mansfieldtől 800 kilométerrel nyugatra lévő Adelaide városban – Dél-Ausztrália államban – , valamint a 900 kilométerre lévő új-dél-walesi Sydneyben is lehetett érezni, de ezekről a helyekről nem érkezett jelentés kárról vagy sérülésről. Szökőárriadót sehol nem kellett elrendelni.

A 25 milliós Ausztrália lakosságának több mint fele az Adelaide-től Sydneyig húzódó délkeleti országrészben él.

A New Yorkban tartózkodó Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a hatóságok tudomása szerint súlyos sérülés nem történt.

Ausztrália keleti fele az indo-ausztrál tektonikus lemez közepén terül el, ezért ott ritkák a földrengések – közölte a Geoscience Australia. A mostani rengés erősebb volt, mint az 1989-es newcastle-i (az 5,6-os volt), amelyben 13-an életület vesztették. Volt egy 6,6-os rengés is, 2019-ben, az északkeleti Broome várostól 210 kilométerre a tengerben.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még