Több halálos áldozatot is követeltek az áradások

 

Sokan meghaltak és eltűntek az áradásokban Indiában és Afganisztánban – közölték helyi tisztségviselők csütörtökön.

Tizenhatan meghaltak és legalább húszan eltűntek a heves esőzések okozta villámáradásokban India északi részén.

Safkat Bat rendőrségi tisztségviselő elmondta, hogy a Dzsammu és Kasmír régióban fekvő Hondzsar Dakkan falujában kilencen vesztették életüket, és 19 embert tartanak nyilván eltűntként.


A lakosságot mentik a Mahárástra államban fekvő Mirdzsoliban (Fotó: MTI/EPA/Országos Katasztrófavédelmi Erő)

Az áradások és a földcsuszamlások számos lakóépületben, egy hídban és egy mecsetben is komoly károkat okoztak. Tizenhét embert sikerült kimenteni a törmelék alól, őket kórházban kezelik.

A kutatást és a mentést az időjárás nehezíti. A katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját a hadsereg is segíti.

Szerda este 12 munkást sodort el az ár a szomszédos Himacsal Prades államban található Lahaul-Szpiti térségében. Hét ember holttestét megtalálták, két sérültet sikerült megmenteni, három munkás pedig eltűnt – mondta el Manav Verma rendőrségi tisztségviselő.

Verma hozzátette: az áradás megrongálta az úthálózatot és egy hidat.

Indiában gyakoriak a földcsuszamlások és az áradások a júniustól szeptemberig tartó monszunidőszakban. A monszunesők elengedhetetlenek a mezőgazdaság számára, de gyakran hatalmas károkat okoznak, és sok ember életét követelik.

Légifelvétel a nyugat-indiai Mahárástra állambeli Raigadró (Fotó: MTI/EPA/Indiai haditengerészet)

Eközben Afganisztánban több tucat halottja van egy villámárvíznek az ország keleti részén található Núrisztán tartomány egyik falujában. A tartományi tanács vezetője, Szaedulláh Núrisztáni szerint az ár legalább 80 házat megrongált. Eddig 35 ember holtteste került elő. A tisztségviselő hangsúlyozta: az áldozatok száma tovább emelkedhet. Kiemelte: az áradás hirtelen érte a falusiakat, akik először találkoztak ekkora mennyiségű vízzel.

Az afganisztáni katasztrófavédelem szóvivője, Tamím Azími elmondta, hogy legalább száz halottja és sérültje van a villámáradásoknak a térségben. Azími rámutatott, hogy a terület a tálibok ellenőrzése alatt áll, így a kormányzati segélyt nem tudják eljuttatni a szerencsétlenség helyszínére. Hozzátette: megkezdték a tárgyalásokat független szervezetekkel a szállítmányok célba juttatása érdekében.

Afganisztánban évente körülbelül kétszázezer embert érintenek a természeti katasztrófák.