×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Három nap alatt egy egész évnyi csapadék árasztotta el a kínai várost

 

Harmincháromra emelkedett a Kelet-Kínában pusztító árvíz halálos áldozatainak száma, és még legalább nyolc embert keresnek. A kedden kezdődött heves esőzés több városban is hatalmas pusztítást okozott. A hatóságok több ezer tűzoltót és katonát vezényeltek a helyszínre. Az elmúlt hatvan évben ez volt a legnagyobb áradás a térségben – hangzott el az M1 Híradójában.


A kedden kezdődött heves viharban három nap alatt egy egész évnyi csapadékmennyiség hullott Csengcsou városára. A hatóságok szerint az elmúlt hatvan évben – mióta mérik az esőzéseket – a mostani volt a legkatasztrofálisabb.

A vihar elsősorban Honan tartományt érintette, ahol a hatóságok a legmagasabb készültségi fokozatot léptették életbe. Az eső miatt több gát megsérült, a földcsuszamlások miatt pedig több út járhatatlanná vált, illetve több vasútvonalon is fel kellett függeszteni a közlekedést.

„Egy nap alatt sikeresen kimenekítettünk ötszáz embert, valamint megjavítottuk a gátakat és a víztározókat két helyszínen. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban folyamatos esőzésre számíthatunk, de készen állunk, hogy biztosítsuk az emberek életét és tulajdonát” – mondta Chen Xianghua a mentésben közreműködő rendőri csapatok vezetője.

Kedd este Csengcsou egyik metróvonalába is betört a víz. Több mint ötszázan ragadtak a térdig érő vízben,

a mentőcsapatokra várva. Az áradás miatt eddig több mint harmincan vesztették életüket, több embert pedig még mindig keresnek.

Még a biztosítótársaság szakemberei is a bokáig érő vízben ülve vették fel a károsultak adatait szerda délután Anyang városában.

Kutyáját tolja deszkán egy nő az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

A hatóságok minden formában igyekeztek biztonságba szállítani az embereket, volt, akit mentőcsónakban és volt, akit egy markolóval menekítettek ki az áradó víz útjából.

Az egyik kínai hírportál szerint több mint tizenötezer tűzoltót és katonát vezényeltek ki az áradás sújtotta területekre.

A mentési és helyreállítási munkálatok folyamatban vannak, a csapatok homokzsákokkal biztosítják a folyók partjait, hogy elkerüljék a további áradásokat.

A katasztrófa több mint 750 négyzetkilométernyi termőföldet is megkárosított, és az előzetes becslések szerint az eddigi kár legalább 24 és fél milliárd forintnak megfelelő jüanra tehető.

Eközben a Kína északi részén található Hopej tartományban is szélsőséges időjárás tombol. Szerda este egy tornádó csapott le a térségre, amely több épületet szinte teljesen lerombolt és a viharban legalább ketten életüket vesztették.