×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Meghökkentő égi felvételek a németországi árvíz pusztításáról

 

A Deutsche Welle hírportálja feltette a kérdést: vajon a hatóságok mindent megtettek a villámáradások következményeinek elkerüléséért? Németországban eddig 165 halálos áldozatot azonosítottak az elmúlt napokban az ország nyugati részén pusztító heves esőzések, illetve az azt követő árvizek nyomán. A Die Welt című lap stábja pedig helikopterre szállt, hogy a magasból mutassa be a házakat leromboló, parkoló autókat elsodró természeti katasztrófát.

Angela Merkel kancellár (balról a 2.) és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke (jobbról a 2.) látogatást tett az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig 165-en vesztették életüket országszerte az árvizekben (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Vajon elegendő volt-e a német hatóságok részéről, hogy egy nappal a nyugati országrészt sújtó heves esőzés és az azt követő áradások előtt figyelmeztették a lakosságot a közelgő veszélyre, vagy többet is tehettek volna? – teszi fel a kérdést szerdai cikkében a Deutsche Welle (DW) német hírtelevízió honlapja.

Az Ahr folyó közelében lakókat a regionális katasztrófavédelem arra kérte, hogy hagyják biztonságos helyen autóikat, s erre az egyik helyi szupermarket parkolóját jelölték ki. „Betartottam a felhívást, de túlontúl óvatosnak tartottam” – nyilatkozta egy helyi férfi a DW-nek. Hozzátette:

„Négy évvel ezelőtt figyelmeztettek minket, hogy jön az évszázad árvize –, de még a kertünk aljáig sem ért el, csendesen levonult.”

Angela Merkel kancellár az Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi kormányfővel közös látogatásán arról beszélt, hogy a katasztrófavédelem terén a jövőben ismét nagyobb szerepet kaphatnak a szirénák Németországban.

A kancellár kiemelte, hogy jelenleg

vizsgálják, mi az, ami az előrejelzési és katasztrófavédelmi rendszerben jól működött, és mi az, ami nem.

Armin Schuster, a német polgárvédelmi hivatal vezetője védelmébe vette a katasztrófavédelmi rendszert, amely a bírálatok kereszttüzébe került. Schuster a ZDF közszolgálati televízió híradójában hangsúlyozta: a figyelmeztető rendszer viszonylag jól vizsgázott. Schuster szerint a legfőbb gond az, hogy sokszor még fél órával előtte is képtelenség megmondani, hogy hol, mekkora mennyiségű csapadék várható.

Ezt sajnálatos módon alátámasztja, hogy Észak-Rajna–Vesztfáliában és Bajorországban

voltak olyan folyók, amelyeknek a vízszintje másfél méterrel magasabbra emelkedett annál, mint amit a meteorológiai és vízjelző szolgálat előre jelzett.

Észak-Rajna–Vesztfáliában a legfrissebb adatok szerint 47-en vesztették életüket az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban.