A metróban mellkasig vízben álló embereket mentettek Kínában

 

A közép-kínai Honan tartomány fővárosából, Csengcsouból helyi idő szerint szerda reggel hét óráig mintegy 200 ezer embert költöztettek ki otthonaikból ideiglenes szálláshelyekre. Az árvíz miatt a metróban rekedt emberek mellkasig érő vízben vártak a mentőcsapatokra. Az áradások eddig csaknem 36 ezer embert sújtanak. Az esőzések a hétvégén kezdődtek, kedden pedig viharok tetőzték az eseményeket.

Hétfői adatok szerint százhatvanöten hunytak el Németországban az árvíz okozta katasztrófa során, sokakat pedig eltűntként tartanak nyilván, de Belgiumban is halálos áldozatokat követeltek az áradások, valamint súlyos károkat okoztak az esőzések Ausztriában és hazánkban is. A természeti katasztrófa most Kínát sújtotta.

Kedd estére Csencsou, valamint Honan tartomány más helységei is hatalmas áradásokkal néztek szembe. Az interneten beszámolók jelentek meg arról, hogy embereket sodort el a gyorsan hömpölygő árvíz, és autókat, törmelékeket sodort a víz az utcákon.

A város egyik metróvonalát is elöntötte a víz, a szerelvényeken és az alagútban több száz ember rekedt. Helyszíni beszámolók szerint a metrókocsikban a hirtelen felgyülemlett víz a bent rekedt emberek mellkasáig ért. A mentőcsapatok közel ötszáz embert menekítettek ki az elárasztott metróból, de legkevesebb tizenketten vesztették életüket.

Csengcsouban a teljes metróhálózaton leállt a közlekedés. A buszok már ezt megelőzően sem jártak, mivel a városban elektromos buszok közlekednek, ezek működését pedig a súlyos esőzések közepette a hatóságok nem ítélték biztonságosnak.

A helyi média jelentései szerint továbbá nagyjából 700 ember 40 órára vonaton rekedt – írta a BBC.

A városban több helyen akadozó áram- és vízellátásról számoltak be, az egyik csengcsoui kórházban kedd este teljes áramszünet volt. A Global Times kínai lap szerdai cikke szerint mintegy hatszáz, válságos állapotban lévő beteg vár átszállításra.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet, és az emberélet, valamint a helyi lakosok vagyonának védelmét jelölte meg a katasztrófavédelmi munka elsődleges céljaként.

A Központi Meteorológiai Intézet szerint a Honan tartományban regisztrált napi csapadékmennyiség történelmi rekordot döntött, a Csengcsouban lezúduló eső pedig az elmúlt hatvan év legsúlyosabbja. Meteorológusok szerint a viharos esőt a kelet-kínai Fucsien tartomány partjaihoz közeledő Jenhua tájfun okozza. Az előrejelzések szerint Honan tartományban csütörtök reggelig folytatódik a súlyos esőzés.

A tartományban, ahol egyébként 94 millióan élnek, a legmagasabb fokú időjárási figyelmeztetés van érvényben. Helyi hatóságok száz évente egyszer előforduló jelenségként jellemezték az árvizet – olvasható a BBC cikkében.

Az árvízvédelmi készültséget a legmagasabb szintre emelték szerda reggelre. A katasztrófavédelmi minisztérium hét másik kínai tartományból küldött erősítést – több mint 1800 katonát, 250 mentőcsónakot, valamint árvízvédelmi felszereléseket – a 12 millió lakosú Csengcsouba. A kínai hadsereg pedig további csapatokat küldött, miután fennáll a veszélye, hogy az egyik felázott gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A hadsereg központi parancsnoksága kedd este a kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon tette közzé, hogy a Jicsuan megyében fekvő gáton egy húsz méter hosszú repedés jelent meg. A Kína északi részén található Belső-Mongólia Autonóm területen vasárnap már átszakadt két gát a súlyos esőzések miatt.

Címlapfotó: Twitter