Harmincöt éve nem láttak ilyen súlyos árvízkárokat Ausztriában

 

Nincs vége az ítéletidőnek Nyugat-Európában. Németország után szombat éjszaka Ausztriában okozott súlyos károkat egy vihar. Salzburgban, Tirolban és Felső-Ausztriában is áradásokat okozott a nagy mennyiségű eső. Több száz tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és önkéntes dolgozott egész éjjel, hogy a házakba betörő vizet kiszivattyúzzák. Ausztria-szerte országos készültség van érvényben, mert újabb viharokra figyelmeztetnek – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: M1)

Félelmetes erővel zúdult végig az ár az északnyugat-auszriai Hallein utcáin, szombat este. Az özönvízszerű esőzés miatt az óvárost átszelő Kothbach patak kilépett a medréből, és csaknem percek alatt elöntötte az egész környéket.

A haragosan hömpölygő víz vitt magával mindent, ami az útjába került, betört az épületekbe és elárasztotta az alsó szinteket.

A tűzoltók hajnali négyig megállás nélkül dolgoztak, nagyjából 250 önkéntes segítségével. Kora reggel folytatták a szivattyúzást. A helyzet drámai, több helyen földcsuszamlás volt, az ár autókat sodort el, a lakóházak egy része súlyosan megrongálódott, a pincékben áll a víz” – számolt be Alexander Stangassinger, a város polgármestere.

Pirkadat után megkezdődött a takarítás. Az óvárosban szinte nincs olyan épület, ahová ne ömlött volna be a sáros lé, amely rengeteg iszapot és szemetet hagyott maga után. A helyiek azt mondják,

ocsúdni sem volt idejük, olyan gyorsan történt minden.

Az ítéletidő Tirolt sem kímélte. A nagy mennyiségű csapadék viharos szél kíséretében zúdult le, szombat éjszaka. A megáradt folyók az elöntötték az utakat, a tartomány északi és nyugati részén leállt a vasúti közlekedés.

A vihar Kufstein városát érintette a legsúlyosabban: az erős szél fákat csavart ki, az utcákon hömpölygött az ár. A tűzoltóknak éjszaka több mint 200 helyszínre kellett kivonulniuk. Az alacsonyabban fekvő városrészeken még vasárnap is szivattyúzták a vizet.

Kufsteinban az éjszaka folyamán három kisebb patak kilépett a medréből, és folyóvá változtatta az utcákat. Szerencsére senki nem sérült meg, csak néhány épületben keletkezett jelentősebb kár” – mondta a kufsteini körzet vezetője.

Ám a veszély még nem múlt el. A 153 ezer lakosú Salzburg folyójának vízszintje folyamatosan emelkedik,

a tartományban harminc éve nem látott mértékben duzzadtak meg a folyók.

Az időjárás-előrejelzés szerint vasárnap este újabb viharokra és heves esőre kell számítani, ezért Ausztria egész területén fenntartják a készültséget.


(Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

Továbbra is nagy erőkkel kutatnak túlélők után a hatóságok az árvíz sújtotta nyugat-németországi vidékeken. A katasztrófa áldozatainak száma közelít a 160-hoz. Közben ahol csak lehet, már végzik a kármentési munkálatokat. Vasárnap a térségbe látogatott Angela Merkel német kancellár is. Azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok segítségével újjáépítik a természeti csapás által sújtott területeket

Munkagépek dolgoznak a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Bad Neuenahr utcáin. Mások a törmelékdarabokat hordják egy kupacba. Miután apadni kezdett a víz szintje, a hatóságok úgy döntöttek: az árvíz által leginkább sújtott térség már elég biztonságos ahhoz, hogy elkezdődhessenek a kármentési munkálatok.

Lapátokkal, vödrökkel és seprűkkel a kezükben érkeztek az emberek a közeli településekről. Többen már napok óta csak a hatóság engedélyére vártak.

A város lakosai nem győznek hálálkodni az érkező segítéségért. Többen azt állítják,

még sosem éltek át ekkora összefogást.

A helyiek jelentős része csak a segítőkkel együtt tudott visszatérni a városba. Sokan most szembesültek először az árvíz pusztításának mértékével.

Nagyon lehangoló ez az egész. Csak kevés információnk van, de amit tudunk most, az igazán elkeserítő. A helyreállítás nehéz lesz. Két hónapja újítottunk fel mindent” – mondta az egyik károsult.

Csak a legszigorúbb óvintézkedések mellett lehet bemenni Bad Neuenahr városába, de a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy lehetőleg kerülje el a környéket. Az M1 stábja is csak a város széléig jutott.

Vasárnap a német kancellár is terepszemlét tartott az áradás által leginkább sújtott térségben. Angela Merkel első állomása Schuld falu volt, ahol a tartományi miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel együtt vették szemügyre a természeti katasztrófa pusztítását.

A kancellár ígéretet tett a károsultaknak, hogy

a berlini kormány minden segítséget megad az érintett települések mihamarabbi helyreállításához.

Mellettetek állunk. A szövetségi kormány és a tartomány együtt fog működni, hogy visszahozzuk a régi állapotokat, amikor ez gyönyörű környék volt” – biztatta az embereket a kancellár.

A halálos áldozatok számát pontosan még nem lehet tudni. A térségben a kármentési munkálatok mellett a hatóságok továbbra is nagy erőkkel kutatnak túlélők után.