Drasztikusan emelkedett a német áradások halálos áldozatainak a száma

 

A szombat reggeli összesítések szerint meghaladta a 150 főt a Németország északnyugati részét és a Benelux államokat sújtó áradások halálos áldozatainak a száma.

A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz tartományban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Németországban a koblenzi rendőrség közlése szerint eddig 90 ember vesztette életét a természeti katasztrófában Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Előzőleg 43 halálos áldozatot jelentettek Észak-Rajna-Vesztfália tartományból.

Az érintett tartományokban péntek délután még száz fölötti halálos áldozatról tudtak.

A helyi hatóságok közlése szerint bizonyosan tovább emelkedik még a halálos áldozatok száma, mert várhatóan további holttesteket találnak, ahogy folytatódnak a mentési munkálatok. Sok embert eltűntként tartanak nyilván.

Szombat reggel Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya közölte: csak ebben a német tartományban 19 ezer ember vesz részt a mentésben. Mint írták, a válságstáb a nap 24 órájában figyelemmel kíséri a helyzetet, és koordinálja a mentést.

A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A holland határnál fekvő Ophoven településen 700 embert kellett evakuálni péntek éjjel, miután átszakadt egy gát a Roer (Rur) folyón. Ez a folyó a Maas (Meuse) folyóba ömlik, és nem összetévesztendő a hasonló hangzású Ruhr folyóval, amely a Rajnát táplálja.

Belgiumban péntek délutánig 23 halálos áldozatról tudtak.

Alexander De Croo miniszterelnök szombaton az egész napot az áradás sújtotta kelet-belgiumi régióban tölti. Vele utazik a katasztrófa sújtotta térségbe Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Belgiumban összesen 120 településen okozott károkat a napokon át tartó esőzés és az áradások. Húsz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Hollandiában a déli országrészben, Limburg tartományban szombaton riadókészültégbe helyezték a katasztrófaelhárításban és a mentésben résztvevő szerveket. Miután a németországi és belgiumi esőzésekben felduzzadt folyók Hollandián áthaladva ömlenek az Északi-tengerbe, csütörtökön és pénteken a hatóságok több tízezer embert költöztettek ki otthonából ideiglenesen.

A pusztítás nyomai a belgiumi Verviers-ben történt áradást követően (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

A holland hadsereg és a tűzoltóság pénteken egész éjjel a gátak megerősítésén fáradozott. Roermond és Venlo városokban is rekord vízszintet mértek a folyókon, néhány utca már víz alá is került. Szakértők szerint a vízszint vasárnap estig még emelkedni fog.

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott.