Tűztornádó nehezítette a lánglovagok dolgát a kaliforniai bozóttűz oltása közben – VIDEÓ

 

A kaliforniai tűzoltók nemcsak az erős hőséggel és a szélsőséges szárazsággal néznek szembe, miközben küzdenek a lángokkal állam-szerte, de a szélsőséges időjárási körülmények még egy tűztornádót is létrehoztak.

Tűzoltók érkeznek a kaliforniai Plumas Nemzeti Parkban tomboló erdőtűz helyszínére (Fotó: MTI/AP/Noah Berger)

Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata videofelvételt készített egy tűzörvényről – az emelkedő forró levegő és a tűzből felszálló gázok forgó örvényoszlopáról – az oregoni határ közelében lévő Klamath Nemzeti Erdőben.

A tűzforgatagok sok füstöt, törmeléket és lángot hordoznak magukkal – közölte az erdészeti szolgálat. A meghökkentő videóban a sűrű fekete füst gyorsan felgyűlik és forog a lángok közelében, szinte teljesen eltakarva egy mentőautót a távolban. A tűztornádó elég erős volt ahhoz, hogy feltűnjön az Országos Meteorológiai Szolgálat radarján – mondta Charles Smith meteorológus a Medfordtól.

Őzgida menekül a lángok elől a kaliforniai Plumas Nemzeti Parkban (Fotó: MTI/AP/Noah Berger)

Smith nem tudta megmondani, milyen hosszan élt a látható örvény, de megjegyezte, hogy a radar legalább 30 perc forgást megörökített.

Tom Stokesberry a tűzoltók kapitánya azt mondta, hogy néhány fát is kitépett a tornádó, a tűzoltók sarkon fordultak, amikor meglátták.  A térségben a hőség miatt több helyen kapott lángra a növényzet.

Tűzoltó a kaliforniai Plumas Nemzeti Parkban pusztító erdőtűz helyszínén (Fotó: MTI/AP/Noah Berger)