×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Városokat fenyeget a hömpölygő láva

 

Városokat fenyeget a guatemalai Pacaya vulkánból kiáramló láva – közölték a helyi hatóságok szerdán. A Pacaya vulkán 2552 méter magasan emelkedik Guatemala és a déli, Escuintla megyék között

Izzó lávát lövell ki a Pacaya tűzhányó (Fotó: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba)

A folyam El Patrocinio és San José el Rodeo között nyomul előre. Az utóbbi település külterületén a láva már két és fél háztömbnyire megközelítette a lakóépületeket.

A helyi hatóságok már közölték a lakosokkal, hogy a közösséget egy másik, mintegy 100 kilométerre lévő helyre költöztetik.

A Pacaya vulkán 2552 méter magasan emelkedik Guatemala és a déli, Escuintla megyék között, a fővárostól, Guatemalavárostól délre. A terület népszerű turisztikai célpont, 21 település veszi körül.

Február elején a vulkán egyik oldalában hasadék nyílt, és a láva elkezdett kiáramlani. A folyam most legalább öt kilométeres hosszú.

A jelenséget hamueső és gázok kilövellése kísérte. A területen megemelkedett a hőmérséklet, enyhe kénszag terjeng a levegőben, folyamatos ropogás hallatszik, ahogy a láva előre nyomul.

Ha a láva nem is éri el a helybeliek otthonát, a hamueső komoly károkat okoz a kukoricatáblákban és a legelőkben.

Juventino Pineda, a város és vidékfejlesztési tanács elnöke elmondta, hogy San José el Rodeo 57 családnak, mintegy 350 embernek ad otthont. Amennyiben a láva elérné településüket, akkor a házak legalább ötven százaléka romba dőlne. Hozzátette, hogy van evakuálási tervük arra az esetre, ha a helyzet rosszabbra fordulna.