×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Halálos áldozata is van az utóbbi évtizedek legsúlyosabb árvizeinek

 

Egy halálos áldozata már van az Ausztrália keleti részét sújtó árvizeknek, és eddig mintegy negyvenezer embernek kellett elhagynia otthonát az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásai miatt – közölték szerdán a hatóságok.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy, egyelőre nem azonosított férfi holttestére bukkantak egy gépkocsiban Sydney északnyugati részén. Ez az első haláleset, amelyet a természeti katasztrófával hoznak összefüggésbe a hatóságok.

A heves esőzések okozta áradásokban házak kerültek víz alá, az ár gépkocsikat és haszonállatokat sodort el, és teljes városokat zárt el a külvilágtól.

Eddig több mint negyvenezer embernek kellett elhagynia otthonát, és a hatóságok szerdán újabb területek evakuálásra adtak utasítást Sydney nyugati részén.

A nagyváros egyes részein azonban már megkezdődött az árvíz utáni takarítás és kárelhárítás. Több nap után első ízben kisütött a nap, és nem esett eső. Élelmet és más létfontosságú cikkeket szállítottak légi úton a bajban lévőkhöz. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy teherszállító helikopterekkel fognak vinni élelmiszert az árvíz sújtotta területeken lévő szupermarketekbe, ahol apadóban vannak a készletek.

Családokat menekítenek az elárasztott kerületetekről (Fotó: EPA/DEAN LEWINS)

Gladys Berejiklian, az árvíz által leginkább sújtott Új-Dél-Wales miniszterelnöke arra figyelmeztetett, hogy egyes helyeken még emelkedni fog az ár, mivel a folyók még duzzadnak, és a nagy gátakon még átbukik a víz. Berejiklian szerint az államban ötven éve nem voltak ilyen súlyos árvizek, de egyes helyeken az elmúlt száz év legsúlyosabb áradásairól lehet beszélni.

Új-Dél-Walesben és Queenslandben mintegy 17 ezer épületet rongált meg az árvíz, a károk 264,2 millió ausztrál dollárra rúgnak (60 milliárd forint).

Meteorológusok szerint az árvíz sújtotta területeken alábbhagy az esőzés, és legalább egy hétig nem lesznek nagyobb esőzések, de a csapadékos front a déli Tasmania sziget felé mozdul el, és ott is heves esőzéseket és árvizeket fog okozni.