×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tévesen mondták be a cunamit, elnézést kért a hatóság

 

Bocsánatkérésre kényszerült hétfőn a chilei katasztrófavédelmi hatóság, amiért tévesen az egész országra kiküldték a szökőár-figyelmeztetést a vasárnap hajnali erős földrengés után.

Helyi idő szerint szombat este téves cunamiriasztást küldtek a chilei hatóságok az ország lakóinak. Az Antarktiszi-félszigeten történt egy 7,1-es erősségű földrengés, mintegy 200 kilométerre egy chilei tudományos bázistól, ami miatt a minisztérium üzenetében az Antarktisz elhagyására szólított fel a szökőárveszély miatt.

Ez eddig nem is lett volna probléma, hiszen az Antarktisz partjain lévő kutatóállomások valós veszélyben voltak.

Azonban a minisztérium az antarktiszi parti sáv elhagyására felszólító üzenetet tévesen Chile teljes területére kiküldte az elérhető mobiltelefonokra.

A hatóságok bocsánatkérése azonban már túl későn érkezett, Chile tengerparti városaiban ugyanis kitört a pánik, az emberek elkezdtek menekülni a veszélyesnek vélt területekről. Végül persze megérkeztek a hírek a téves riasztásról, így az emberek visszatérhettek otthonaikba.

A cunamikat jellemzően tenger alatti földrengések, vagy vulkánkitörések okozzák. Az emberek félelme pedig nem alaptalan tőlük:

az utóbbi években két szökőár is súlyos katasztrófát okozott. A 2004-es, az Indiai-óceánon történt cunamiban mintegy 150–200 ezer ember életét vesztette.

A 2011-ben Japánban történt fukusimai atomerőmű-balesetet szintén egy szökőár okozta.

A 2011-es Japán szökőár hatalmas károkat okozott. Egy halászhajó látható Keszennuma városban (alul) közvetlenül a szökőár után, és egy évvel később (felül) (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A címlapfotó illusztráció.