Kétszázharminc ember vált hajléktalanná egy tűzeset miatt

 

Túlhevült kémény okozhatta a csíksomlyói nyomornegyedet részben elpusztító csütörtök esti tűzvészt – közölte pénteken a Hargita megyei tűzoltóság.

Tájékoztatása szerint a lángok gyors terjedését az erős szél is elősegítette. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sebesült meg. Több mint hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó nyolc tűzoltóautóval több mint öt órán át küzdött a lángokkal. A többnyire romák által lakott nyomornegyedben húsz ház vált a lángok martalékává. A negyed hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, 252 személyt – köztük 141 gyermeket – a helyi hatóságok az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság péntek délelőtti ülésén többek között arról döntöttek, hogy koronavírus-tesztet végeznek a sportcsarnokba bezsúfolt hajléktalanokon, hogy megelőzzék a járvány esetleges terjedését.


Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az egyik közösségi portálon közzétett videóüzenetében közölte: próbálták számba venni azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban levő épületeket, amelyekben elhelyezhetik a hajléktalanná vált családokat. A sportcsarnokban ugyanis csak rövid ideig maradhatnak.

Az elöljáró ugyanakkor arról számolt be, hogy a helyi emberek hihetetlen szolidaritásról, összefogásról tettek bizonyságot. Az önkormányzat felhívására folyamatosan érkeznek a sportcsarnokhoz a tartós élelmiszer, cipő és ruhaadományok.

A polgármester az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Klaus Johannis államfő is felhívta telefonon, és azt ígérte, hogy minden segítséget megad a bajba jutottak helyzetének a rendezéséhez.

A címlapfotó illusztráció.