Földcsuszamlás miatt kellett kitelepíteni több mint százötven embert

 

A Vöröskereszt önkéntesei a mentésre készülnek (Fotó: Nemzeti Fotótár: EPA/TERJE BENDIKSBY NORWAY OUT)

Földcsuszamlás miatt ki kellett telepíteni szerdán több mint 150 embert Norvégia délkeleti részén, Ask településen – jelentette a helyi média és a rendőrség.


Az Oslótól körülbelül 40 kilométerrel északnyugatra történt természeti katasztrófában több ház megrongálódott, és legkevesebb öten megsérültek – közölte egy rendőrparancsnok, hozzátéve, hogy nem tudja, milyen állapotban vannak a sérültek, és azt sem tudni pontosan, hogy eltűnt-e valaki.

A mentést – amelyet nagy erőkkel folytatnak – nehezíti a rossz időjárás és az, hogy a nappal rövidsége miatt jórészt sötétben kell dolgozniuk a katasztrófamentőknek. A kitelepítetteket egy közeli szállóban helyezték el.


Eltűntek után kutatnak a norvégiai földcsuszamlás helyszínén

Nehéz körülmények között, drónokkal és kutyákkal kutatnak tíz eltűnt után Norvégia délkeleti részén, a szerdai földcsuszamlás helyszínén – közölte csütörtökön a rendőrség.

A mentést nehezíti, hogy miután hosszúak az éjszakák, jórészt sötétben, enyhe fagyban kell dolgozniuk a speciális mentőknek, katonáknak, rendőröknek, ráadásul a hegyoldalon lecsúszott agyagos talaj nagyon laza, süppedős. A mentők helikopterről próbálnak meg leereszkedni viszonylag stabil pontokra, és drónokkal, infravörös kamerákkal, kutyákkal kutatnak az eltűntek után.

A norvég TV2 értesülése szerint egy 2005-ös önkormányzati földtani felmérés megállapította, hogy a területen nagy a veszélye a földcsuszamlásnak, három évvel később mégis építettek ott lakóházakat. Most arra keresik a választ, hogy kinek az engedélyével.