×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alig mentették ki az Eta áldozatait, máris újabb hurrikán fenyeget

 

Guatemalában három ember meghalt, négy eltűnt egy földcsuszamlásban az ország keleti részén – közölte szombaton a helyi katasztrófavédelem. Hondurasban pedig felkészülnek az Iota hurrikán érkezésére.

Mentőalakulatok tagjai kutatnak az áldozatok után az Eta hurrikán által okozott földcsuszamlás helyszínén (Fotó: Nemzeti Fotótár/EPA/EFE/Esteban Biba)

A tragédia Agua Caliente településen történt, ahol a heves esőzések következtében felázott a talaj, és betonfal zuhant egy lakóházra. A helyszínen a katasztrófavédelem emberei túlélők után kutatnak. A beszámolók szerint sikerült három embert élve kimenteni a romok alól.

Őket kórházba szállították. A romok alatt három ember holttestére bukkantak.

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint

az Eta hurrikán pusztítása nyomán 150 ember meghalt vagy eltűnt az országban.

A trópusi ciklon az észak-guatemalai Alta Verapaz megyében fákat csavart ki, folyók áradásához vezetett, és sárlavinát váltott ki a Quejá fölötti hegyoldalon. Ez utóbbi helyen mintegy száz ember meghalt a keletkezett földcsuszamlásokban. Alejandro Giammattei guatemalai államfő szombaton azt mondta, hogy a kormány szorosan figyeli a térséget elérő következő, Iota névre keresztelt hurrikán útvonalát, amely a karibi térséget átszelve közeledik.

A trópusi ciklon közeledtének hírére a szomszédos Hondurasban vizet engednek le az El Cajón vízi erőmű tározójából.

A szabályozott körülmények között folytatott műveletben az elkövetkező két napban mintegy 300-500 köbméter vizet engednek le percenként

– számolt be a létesítményt üzemeltető ENEF áramszolgálató. Ezt azért rendelték el, mert már 286 métert ért el a víz szintje a tározóban, egy méterrel a maximális kapacitás fölött.

A vízerőmű védi a Sula-völgyet, ahol egyébként az Eta hurrikán tombolásában 63-an meghaltak.

A hatóságok elővigyázatosságból a térségben kötelező evakuálást rendeltek el a közelgő Iota ciklon miatt, amely várhatóan hétfőn éri el a közép-amerikai országot.