Erdőtüzek okoznak vészhelyzetet Paraguayban

 

Országos vészhelyzetet hirdettek pénteken Paraguayban a tomboló erdőtüzek miatt. A Hoy című helyi újság arról számolt be, hogy a sűrű füst okozta rossz látási viszonyok akadályozták a tűzoltó repülőgépek bevetését.

Több mint ötezer tűz tombol az ország több pontján, nagy részüket az ökológiai szempontból értékes nyugati Chaco régióból jelentették.


Legalább egy ember életét vesztette a lángokban.

A tűzvész okát egyebek mellett az aszályra, a hőhullámra, illetve az erdőirtásra vezetik vissza. Joaquín Roa katasztrófavédelmi miniszter szerint ugyanakkor a tüzek nagy része szándékos gyújtogatás eredménye.

A paraguayi kongresszus országos vészhelyzetet hirdetett. Mario Abdo elnök kormánya pedig bejelentette, hogy fontolgatják a nemzetközi segítségkérést. „Dolgozhatunk a lángok eloltásán, de nem tudunk úrrá lenni rajtuk eső nélkül, és nem jelentettek komolyabb esőzést” – idézte a La Nación című napilap Roát.

A paraguayi erdészeti hivatal és a tűzoltóság felszólította a lakosságot, hogy ne égessenek szemetet, valamint ne rakjanak tüzet földterületek mezőgazdasági célú felszabadítása végett.

A címlapfotó illusztráció.