×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamuoszlopot lövellt ki a Sangay vulkán

 

Jelentős mértékben megemelkedett a vulkáni aktivitás az ecuadori Sangay tűzhányónál, ahol helyi idő szerint vasárnap reggel több robbanást regisztráltak, és hamuoszlop emelkedett a magasba a vulkán kürtőjéből.

Chimborazo mellett Guayas és Los Rios tartományban is érzékeltek hamuesőt (Fotó: EPA/José Jácome)

A helyi földtani intézet tájékoztatása szerint a korábbi hónapok adatainál nagyobb földmozgásokat is észleltek a tűzhányó környékén. A műholdfelvételek tanúsága szerint a kráterből kiemelkedő hamufelhő a tíz kilométeres magasságot is eléri.

A vulkán 1628-ban tört ki utoljára, de azóta sem szunnyad,

rendszeresen jegyeztek fel többször is aktivitást a tűzhányónál. Legutóbb tavaly májusban ébredt fel ismét.

A Sangay vulkán lakatlan területen fekszik, Ecuador Morona Santiago nevű tartományában 5230 méteres tengerszint feletti magasságban. A helyi hatóságok azonban arra hívták fel figyelmet, hogy a jelenlegi aktivitás mellett Chimborazo és Bolivar tartományban is egy–három milliméter hamu hullhat, ami elég ahhoz, hogy hatással legyen az ottani mezőgazdaságra.

A helyi katasztrófavédelem már vasárnap jelezte, hogy Bolivar és Chimborazo mellett Guayas és Los Rios tartományban is érzékeltek hamuesőt. Az érintett területeken vészhelyzeti koordinációs bizottságokat állítottak fel a helyzet kezelésére.