×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több halálos áldozata van a görögországi medikánnak

 

Három emberéletet követelt a Görögországra lesújtó, ritkának számító hurrikán jellegű ciklon – közölték a helyi hatóságok vasárnap.

A vihar felkorbácsolta tenger vize önt el egy utat a Kefalónia szigetén fekvő Argosztoli kikötőjében 2020. szeptember 18-án. A heves esőzéssel kísért hurrikán erejű szél áramszünetet okozott és járhatatlanná tett utakat a Görögország nyugati partjai előtt fekvő szigeteken (Fotó: MTI/AP/Nikiforosz Sztamenisz)

A medikánként is ismert, Jánosz névre keresztelt ciklon fákat csavart ki, áradásokat és áramszüneteket is okozott a Jón-szigeteken és a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén.

Vasárnap a tűzoltók egy férfi holttestére bukkantak a romok alatt a Kardíca városától nem messze lévő házában, amelynek beomlott a teteje. Szombaton egy idős nőt és egy férfit találtak holtan a közeli Farszalában.

A tájékoztatás szerint egy eltűnt nőt még keresnek a hatóságok. A vihar szombaton söpört végig az ország középső részén, majd elérte Krétát. Több mint 2450 alkalommal riasztották a tűzoltókat az érintett területekről.

Helyszíni beszámolók szerint Kardíca térségében nagyjából ötezer lakóházat elöntött a víz, hidak omlottak össze, az áradás a szántóföldeket mocsárrá változtatta. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök közölte, hogy a kormány segítséget fog nyújtani az áldozatoknak.

Ilyen ciklont először 1995-ben észleltek Görögországban, az utóbbi években azonban egyre gyakoribbá vált ez a légköri képződmény. Hasonló vihar utoljára 2018-ban csapott le az országra.