×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katasztrófák ördögi körébe került a világ

 

Alig két hete a négyes kategóriájú Laura hurrikán csapott le az Egyesült Államok déli részén. A múlt héten a Majszak szupertájfun közelítette meg Kína keleti partvidékét, amelynek 140 kilométeres sebességű széllökései Dél-Koreát is elérték. Japánban a Haisen névre keresztelt tájfun miatt nyolcmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. Villámárvizek Törökországban, földcsuszamlások Nepálban, hatalmas esőzések, árvizek Pakisztánban – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A kép illusztráció ( Fotó: EPA)

Augusztus végén Törökországban a Fekete-tenger térségében egy nap alatt több eső esett, mint az augusztusi átlag másfélszerese. 118 település megközelíthetetlenné vált, legkevesebb négy ember meghalt, tucatnyian eltűntek.

Pakisztán hegyvidéki tájait hetek óta folyamatos áradások sújtják, melyek következtében a földcsuszamlások házakat tesznek a földdel egyenlővé, embereket temet maga alá a sár.

Nepálban az idei monszun egyik legnagyobb természeti katasztrófáját élték át.

Az árvizek és földcsuszamlások megszokott jelenségnek számítanak ebben az időszakban, ám az idén eddig már csaknem háromszáz ember meghalt, és több mint százan eltűntek az áradások következtében.

A trópusi övezetben sem jobb a helyzet, tájfunok, hurrikánok és orkánok pusztítanak. Ezek mindegyike trópusi ciklon, lényegében csak az elhelyezkedésük különbözteti meg őket egymástól. Az orkánok India és Ausztrália térségében alakulnak ki. A hurrikánok a Karib-tenger térségében. Néhány héttel ezelőtt Louisiana államban a Laura nevű hurrikán tombolt 250 kilométer/órás sebességű széllel. Ezen a területen nem először tapasztalnak ilyet az emberek.


A tájfun, amelynek jelentése nagy szél a Csendes-óceán ciklonja. Még szinte alig vonult el az előző, a Majszak elnevezésű ciklon, amely végigsöpört Japán és Kína után Dél-Koreán is, máris jött a következő.

A heves esőzések miatt elöntött autóutak a dél-koreai Puszanban 2020. szeptember 7-én a pusztító erejű viharral közelítő Haisen névre keresztelt tájfun után (Fotó: MTI/Yonhap)

A Haisen nevű tájfun miatt az elmúlt héten nyolcmillió embert kellett kitelepíteni az otthonából Japánban, aztán a vihar továbbterjedt a Koreai-félszigetre. Néhány nappal ezelőtt az észak-koreai televízió riportere a szél erősödéséről számolt be.

Szakértők szerint

az elmúlt tíz évben egyre gyakrabban alakultak ki óriási erejű ciklonok. A magyarázat a globális felmelegedésben keresendő.

Főként a heves esőzések azok, amik mutatják, hogy egyre rosszabb a helyzet, még a szél erősödésén nem vették észre.

Bizonyos szimulációkat már legyártottak a következő 30-50 évre, és ezek alapján várható lesz az is, hogy a hurrikánoknak és a tájfunoknak a szélerőssége is egyre fokozódik a közeljövőben, illetve a számuk gyakoribb lesz – mondta Molnár Csilla meteorológus.

Ennek oka a szakértő szerint az, hogy a trópusi ciklonok meleg vízfelszín felett keletkeznek. Mivel az óceánok és a tengerek hőmérséklete is nő a klímaváltozás miatt, nagyobb eséllyel alakulnak ki a tájfunok és a hurrikánok.

A trópusi ciklonokat az erősségük szerint három csoportba sorolják.

A trópusi depresszió a leggyengébb, 61 kilométeres sebességig nevezzük így. Utána jön a trópusi vihar, ami 171 kilométeres sebességig, itt már a kis felhőkarok megjelennek, viszont az úgynevezett ciklonszem még nem alakul ki. 171 kilométeres sebesség felett már hurrikánról vagy tájfunról beszélünk, általában 350 kilométeres sebességig, de előfordult már erősebb szélerejű tájfun, illetve hurrikán is – részletezte.

A címlapfotó illusztráció.