×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tömeges fosztogatás és lövöldözés volt Chicagóban

 

A város elegáns üzleti negyedében a randalírozók ablakokat törtek be, üzleteket fosztottak ki és rátámadtak a kivonuló rendőrökre. Több mint 100 embert őrizetbe vettek – hangzott el az M1 Híradójában.

Összetört bútorok egy chicagói üzletben, miután a város elegáns üzleti negyedében randalírozók ablakokat törtek be, üzleteket fosztottak ki és nekitámadtak a kivonuló rendőröknek 2020. augusztus 10-én. A tömeges fosztogatás órákon át tartó lövöldözésbe torkollott. Az Egyesült Államok több nagyvárosában az elmúlt hónapokban elharapódzott a bűnözés (Fotó: MTI/AP/Chicago Sun-Times)

Betört kirakatokon át mentek be az emberek az üzletekbe hétfőn éjjel Chicagó belvárosában.Egy másik boltnál a bejáratot feszítették fel és vittek mindent, amit odabent találtak.

Több száz rendőrt vezényeltek az utcákra, hogy megfékezzék a fosztógatókat. Lövések is eldördültek. Legaláb egy tucat rendőr megsebesült. A romok eltakarítása még tartott, amikor egy csoport már a város egyik rendőrségi épülete elé vonult. Szerintük a fosztogatókat igazságtalanul tartóztatták le.


„A polgármesterünk inkább a rendőrségre költi a támogatást, amit a koronavírus-járvány miatt kapunk, miközben az emberek szó szerint küzdenek a túlélésért” – mondta Ariel Atkins a Black Lives Matter Chicago szervezettől.

(Fotó: MTI/AP/Teresa Crawford)

A város polgármestere szerint azonban a fosztogatásokat nem tekinthetik a szegény rétegek megélhetési küzdelmének, vagy a rendőri túlkapások elleni tiltakozásnak.

„Ami a belvárosunkban és a környező kerületekben történt, az bűncselekmény volt, ez ilyen egyszerű. Erre semmilyen mentség nincs. Itt nem az emberi jogok védelméről volt szó. Az elkövetők nem egyszerű bolti lopást követtek el, hogy magukat és családjukat segítsék. Egyértelműen bűncselekmény történt” – fogalmazott Lori Lightfoot, Chicago polgármestere.

A zavargásokat valószínűleg egy vasárnap esti lövöldözés válthatta ki. Egy fegyveres gyanúsítottat üldöztek a chicagói rendőrök a belvárosban, amikor a férfi lőni kezdett. A hatóságok megsebesítették a 20 éves támadót, aki súlyosan megsérült, azonban orvosai szerint nincs életveszélyben.

Az eset híre elterjedt a közösségi médiában, azonban sokan tévesen arról írtak, hogy egy 15 éves fegyvertelen fiút lőttek meg a rendőrök. Ezután szabadultak el az indulatok. A hatóságok több mint 100 embert vettek őrizetbe.