×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több száz éve nem volt ekkora eső Palermóban

 

Kétszáz éve nem volt akkora eső a szicíliai Palermóban, mint tegnap délután. Egy óra alatt annyi eső esett a városra, mint máskor egy év alatt. Az utcákon hömpölygött a víz, pillanatok alatt több tucat autót sodort el, és temetett be az ár – közölte az M1 Híradója.

A szicíliai Palermóban szerdán délután „leszakadt” az ég. Az autósokat az úton érte az ítéletidő, egyszerűen nem tudtak hova menekülni. Hogy nem történt tragédia, csak az időben hozott jó döntésüknek köszönhető.

„Minden nagyon gyorsan történt. A víz már elkezdett szivárogni az autóba, amikor véletlenül ráhajtottam a védőkorlátra, amit nem is vettem észre, mert már az is víz alatt volt. A többi autó elindult, én viszont mozdulni sem tudtam. Ekkor döntöttem úgy a szüleimmel, hogy kimászunk az autóból” – mesélte kalandos történetét egy sofőr.

Az ár levonulása után az úton korlátra akadt, egymásra torlódott, sárral telt autókat lehetett látni. Néhány még mindig tengelyig vízben áll. Pedig a tűzoltók egész délután, és éjszaka is dolgoztak azon, hogy kiszivattyúzzák a vizet, miközben egy másik csapat csónakon kereste a két, állítólag eltűnt embert.

Egy szemtanú mondta nekik, hogy látta elmerülni a kocsijukat, ezért keresték őket. Miután azonban ők sem bukkantak rájuk, és más sem jelentette eltűnésüket, abbahagyták a keresést.

Egy nőt viszont a búvárok mentettek ki az elárasztott és beragadt kocsijából, de már ő is jól van. A kórházban két kisgyermeket kihűléssel ápolnak, mert a víz, amelybe szüleikkel együtt bele kellett mászniuk, nagyon hideg volt.

Az eső okozta áradás a város alacsonyabban fekvő, régi épületeiben is nagy kárt okozott. Az összeomlás veszélye miatt sok lakót kimenekítettek. A palermói ügyész azt fontolgatja, hogy nyomozást kezd a hatósági riasztás elmulasztása miatt.

Ekkora vízmennyiségre egyébként senki sem tudott felkészülni: szerdán kevesebb mint 2 óra alatt több mint 100 milliméter eső esett, emiatt volt, ahol egyméteres víz hömpölygött. Még a legidősebbek sem emlékeznek ekkora felhőszakadásra. 1790-ben esett utoljára egy nap alatt egy évnyi csapadékmennyiség Olaszországban.