×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egymillió embert evakuálnak a japán Kjúsú szigetén a felhőszakadások miatt

 

Heves esőzések miatt mintegy 1,2 millió embert evakuálnak a Japán déli részén találaható Kjúsú szigetén, miközben már 49 halottja van a felhőszakadások okozta földcsuszamlásoknak és áradásoknak – közölték a helyi hatóságok kedden.

Cikkünk frissült.

A japán meteorológiai szolgálat heves esőzésekre figyelmeztetett Nagaszaki, Szaga, és a kjúsúi Fukuoka prefektúrákra. Kjúsú szigetén mintegy hárommillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát. A Kyodo japán hírügynökség szerint 12 prefektúrában összesen 71 földcsuszamlásra került sor.

A szigetország délnyugati részét sújtotta leginkább az ítéletidő.

A hétvége óta Kumamoto prefektúrábn tizenegy embert továbbra is eltűntként tartanak számon, miközben a rossz időjárás akadályozza a mentési és keresési munkálatokat.

Az áldozatok többsége, 49 ember Kumamoto prefektúrában vesztette életét, egy embert pedig Fukuokában találtak holtan. Az áradás a Kuma folyó partján fekvő településeket sújtotta a leginkább. A víz elmosott egy folyóparti idősotthont, amelynek 14 lakója vesztette életét.

Egy idősebb nő az NHK japán állami televíziónak elmondta, hogy alig lépett ki az utcára, amikor az ár egyik percről a másikra szinte teljesen ellepte. „Majdnem elmosott a víz, egy villanyoszlopban kellett megkapaszkodnom” – ecsetelte.

Országszerte tízezreket mozgósítottak, de a mentési munkákat az időjárás jelentősen megnehezíti. Abe Sindzó japán kormányfő kedden bejelentette:

80 ezerre emelik a mentésben részt vevők létszámát.

Szuga Josihide kormányfőtitkár elmondta, hogy július 9-éig marad az ítéletidő. A tisztségviselő arra kérte az érintetteket, hogy keressenek menedéket. Több ipartelep is leállt, de Szuga szerint az ellátási láncot nem fenyegeti veszély. António Guterres ENSZ-főtitkár együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait, a japán népet és a tokiói kormányt – mondta szóvivője, Stephane Dujarric.