×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A járvány mellett áradások is sújtják Kenyát

 

Száznál több halottja van már a Kenya nyugati részén pusztító áradásoknak. Emellett a koronavírus gyors berobbanásától is tartanak az egészségügyi hatóságok a kelet-afrikai országban – hangzott el az M1 Híradójában.

Több mint 1800 család maradt fedél nélkül Kenya nyugati részén, miután a heves esőzések hatására a környék legnagyobb folyója kilépett medréből és több települést elöntött. A helyiek értékeiket hátrahagyva, csónakkal menekültek a környékről.

A magasabban fekvő területeken az átázott talaj megcsúszott, és sok helyen földcsuszamlásokat okozott. Kenya 47 megyéjéből 29-et sújtott áradás.

Az elmúlt napokban több mint százan vesztették életüket.

Az áradás csak tetézi a koronavírus-járvány sújtotta kelet-afrikai ország bajait. Habár egyelőre viszonylag alacsony a fertőzöttek és az áldozatok száma, a kenyai hatóságok a járvány gyors berobbanásától tartanak.

Tömeges tesztelésbe kezdett ezért az egészségügyi hatóság a főváros, Nairobi legsűrűbben lakott nyomornegyedeiben. Itt ugyanis lehetetlen eleget tenni a távolságtartásra vonatkozó előírásoknak. Az egyetlen megoldás a fertőzöttek minél gyorsabb kiszűrése és elkülönítése lehet.

„Nagyon örülök, hogy negatív lett a tesztem. Így a családom is biztonságban van. És az igazolással a kezemben talán könnyebben találok újra munkát” – mondta az egyik teszten átesett nő.

Azokat,

akiknek a gyorstesztje pozitív lett, Nairobi központi kórházába szállítják, ahol már most 400 beteget kezelnek,

jobbára enyhébb tünetekkel. A kenyai egészségügyi minisztérium szerint ugyanakkor az egészségügyi ellátórendszer nincs felkészülve arra, hogy tömegével kezelje a súlyos eseteket.