Sosem mértek még enyhébb telet Oroszországban

 

Nem volt még ilyen enyhe orosz tél azóta, hogy az országban 140 éve megkezdték a műszeres megfigyeléseket – jelentette ki Roman Vilfand, az orosz hidrometeorológiai központ tudományos igazgatója csütörtökön Moszkvában.

Vilfand újságíróknak elmondta, hogy 2019-2020 tele nyolc fokkal volt melegebb a normális középértéktől, ami Oroszország szempontjából szélsőséges felmelegedést jelent, és 1,3 fokkal haladta meg a 2015-2016 telén felállított előző rekordot.

A szakember úgy vélekedett, nem kizárt, hogy a mostani tél a Föld egész északi féltekéjén a legmelegebb volt. A meteorológusok az erre vonatkozó adatokat várhatóan március folyamán fogják összegezni. Vilfand szerint ugyanakkor az országos rekord felállítása és a meleg telek gyakoribbá válása nem jelenti azt, hogy a zord, havas orosz tél már a múlté.

„Ez a tél, úgy gondolom, hogy statisztikailag kiugró értéket jelentett. Nem számíthatunk arra, hogy az ilyen telek gyakoriak lesznek. A meleg telek gyakoriak lesznek, de az ilyen őrültek nem” – mondta.

A meteorológus rámutatott, hogy a globális klímaváltozás miatt gyakoriakká váltak a szélsőséges és abnormális időjárási értékek, ezért nem kizárt, hogy az eljövendő telek valamelyike éppen hogy jelentősen hidegebb lesz a megszokottnál. Megítélése szerint abból, hogy milyen volt a tél, nem lehet megjósolni, hogy milyen nyár várható.