Elérte a Brit-szigeteket a Jorge viharciklon

 

Újabb erős vihar pusztít a Brit-szigeteknél, pár hét alatt ez már a harmadik viharciklon, ami eléri a térséget. Az ítéletidő 150 kilométer/órás széllel és rengeteg esővel csapott le, Írországban és Észak-Angliában a legrosszabb a helyzet. A február rekordot hozott a térségben: 150 éve nem esett annyi eső mint most egy hónap alatt – derül ki az M1 Híradójából.

Árvíz pusztít az Egyesült Királyságban (Fotó: MTI/AP/PA/Jacob King)

Hatalmas hullámokkal érte el Írország nyugati partjait szombaton a Jorge névre keresztelt vihar. A széllökések sebessége néhol elérte a 150 kilométer/órás sebességet.

A vihar a szárazföldre nagy mennyiségű csapadékot is magával hozott az óceán felől. Az erős szél és a várható heves esőzések miatt az ír meteorológiai szolgálat több területre vörös és narancssárga figyelmeztetést adott ki. Sokan homokzsákokkal felkészülve próbálják part menti ingatlanjaikat megóvni.

A heves esőzés Angliát is elérte. Még szinte ki sem heverték a két héttel ezelőtti áradásokat, máris újabb özönvízre kell felkészülniük az embereknek. Az elmúlt egy hónapban több mint 200 milliméternyi csapadék hullott, amivel megdőlt az eddigi rekord: 150 éve nem tapasztaltak ennyire csapadékos februárt a szigetországban.

Az előrejelzések szerint a vihar és az eső akár még egy hétig is eltarthat.

Sokan vannak még az elöntött területeken. A legfontosabb, hogy őket mihamarabb biztonságban tudjuk. Sajnos láttunk embereket meghalni ezen a télen. Ez nem történhet meg újra” – mondta Tim Morton környezetvédelmi szakember.

A Ciara és a Dennis után a Jorge a harmadik, rendkívül erős viharciklon, amely az elmúlt hónapban elérte a Brit-szigetek partjait.