Egész Nyugat-Európát feldúlta a Dennis vihar

 

Elemi erővel söpört végig Nyugat-Európán a Dennis ciklon: egy férfi meghalt, egy nőt pedig továbbra sem találnak Angliában az elképesztő vihar után. A Brit-szigeteken továbbra is áradásokra figyelmeztetnek, Franciaországban 30 ezer háztartás maradt áram nélkül. Németországnál veszített erejéből a ciklon, Magyarországon pedig már csak a szokatlan meleg érezhető a viharból – hangzott el az M1 Híradójában.

Áradás az angliai Tenbury Wells településen (Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons)

Sárlavina pusztított egy dél-walesi kisvárosban. Több tonna törmelék zúdult alá: a földindulás mindössze néhány másodperc alatt végigsöpört a domboldalon. A megáradt Wye folyó több autót is magával is sodor. Deri városában a megáradt folyó betört az útjába kerülő épületekbe: több lakás alsó szintjét teljesen elárasztotta.

A Cardiffhoz közeli Nantgarw városában csónakokon menekítették ki az időseket otthonaikból. Az alacsonyabban fekvő utcákon parkoló autókat, sőt, egy mentőautót is szinte teljesen ellepett a víz.

Egy férfi életét vesztette, miután beleesett a megáradt Tawe folyóba, és megfulladt.

Az angliai Tenbury Wellsben is teljes városrészek kerültek víz alá. Egy nő eltűnt, autójával együtt sodorta el a megáradt folyó. A hatóságok hétfőn közölték, valószínűtlennek tartják, hogy túlélte a balesetet.

A heves esőzések és áradások óriási károkat okoztak szerte az Egyesült Királyságban: otthonok százai váltak lakhatatlanná, országszerte több mint 20 ezer háztartásban akadozott az áramellátás. Rekordot döntött az árvízvédelmi riasztások száma is: több mint 700 helyen hirdettek riadókészültséget.

A dél-írországi Corkra jégesőt zúdított a Dennis vihar.

A szigetország nyugati partjaira szélvihar formájában csapott le a ciklon: a hullámok az autók fölé csaptak a partmenti úton.

Tízezrek maradtak áram nélkül Írországban is: a helyenként 110 kilométer per órás széllökések miatt a Dublini Nemzetközi Repülőtéren számos repülőjáratot töröltek.

Franciaországot is elérte a ciklon, Bretagne-ban 30 ezer háztartás maradt áram nélkül, miután a kidőlt fák szétszaggatták az országrész elektromos vezetékhálózatát.

A Dennis végül Németországot elérve átalakult, és Victoria néven folytatta útját. A vihar itt is fennakadásokat, és több balesetet is okozott. A németországi utakon legkevesebb kilencen sérültek meg.